Slovenija 13.10.2010 16:42

V Kopru prvi Festival evropskega in mediteranskega filma

Koper, 13. oktobra - V Kopru bo od 14. do 17. oktobra potekal prvi Festival evropskega in mediteranskega filma. Prva izdaja bo posvečena spominu na Vilka Filača (1950-2008), direktorja fotografije in enega najboljših snemalcev z območja nekdanje Jugoslavije. Festival bo odprl kratki film Lovec oblakov režiserja Mihe Knifica, pri katerem je sodeloval tudi Filač.

Program festivala bo osredotočen na evropsko kinematografijo, v katero kot srednjeevropska država sodi tudi Slovenija, je na današnji novinarski konferenci povedala programska vodja festivala Jelka Stergel.

Po besedah direktorja festivala Matjaža Javšnika se obeta pestra paleta dobrih, a žanrsko zelo raznolikih filmov, ki jih s festivalom želijo približati tako starejši populaciji kot mladim, saj so filmi provokativni in bi jim lahko bili v razmislek. Filmi bodo predvajani v Planetu Tuš Koper, projekt pa je podprla tudi koprska občina.

Na festivalu bodo ob Lovcu oblakov prikazali še tri filme, pri katerih je sodeloval Filač. To so francoski Sinjebradec v režiji Catherine Breillat, francosko-japonsko-ameriška koprodukcija Kitajska skrinjica v režiji Wayna Wonga in francosko-grško-turška koprodukcija Goli, pod katero se podpisuje režiser Ali Özgentürk.

V tekmovalno sekcijo festivala je po Javšnikovih besedah uvrščenih 11 filmov. Ocenjevali jih bosta mednarodna festivalska žirija in žirija kritikov Fedeora. Filmi se bodo potegovali za nagrado za najboljšega direktorja fotografije, nagrado občinstva in nagrado iz Kodakovega sklada za mladega obetavnega slovenskega filmarja.

Festival bo ponudil tudi dva dokumentarna filma. Duhoviti dokumentarec Zgodovina kuhanja je slovaško-češko-avstrijsko-finska koprodukcija, režijo podpisuje Peter Kerekes. Prikazali bodo še dokumentarec Naslednja finančna kriza: Preveč! v režiji Martina Borgsa, ki pripoveduje o sedanji krizi kot o začetku neke druge krize.

Festival bo ponudil tudi spremljevalni program. V Piranu bo v času festivala potekala scenaristična delavnica, ki jo bo vodil Brendan Ward, profesor scenaristike na univerzi Columbia v New Yorku. V sklopu delavnice bo v petek potekal pogovor o ustvarjalnosti Vilka Filača. Projekciji dokumentarca Naslednja finančna kriza: Preveč v nedeljo pa bo sledila okrogla miza, ki jo bo moderiral Janez Šušteršič.