Slovenija 13.10.2010 16:12

AGRFT s svojimi produkcijami uspešna tako doma kot na tujem

Ljubljana, 13. oktobra - Akademija za gledališče, radio, film in televizijo je s predstavo Plešasta pevka požela velik uspeh na Svetovnem festivalu gledaliških šol v Peruju. Festival je, kot je na današnji novinarski konferenci povedal dekan akademije Aleš Valič, v gledališkem svetu nekaj posebnega, dobro ocenjena predstava pa akademijo uvršča med najboljše šole na svetu.

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), ki se po Valičevih besedah sicer že nekaj let redno udeležuje mednarodnih srečanj, je bila letos prvič prvič povabljena na festival, ki je avgusta potekal v Peruju pod okriljem Unescovega sedeža Mednarodnega gledališkega inštituta.

Predstavo, ki je bila ocenjena kot ena izmed treh najboljših, je s štirimi študenti igre posebej za festival pripravil profesor Branko Šturbej, po Valičevih besedah pa njena ocena pomeni največji preboj AGRFT na gledališkem področju. Na festivalu je sicer sodelovalo 27 predstav akademij z vsega sveta.

Šturbej je povedal, da so bili pri izbiri predstave omejeni na dela petih avtorjev in na največ štiri igralce, poleg tega predstava ni smela trajati več kot 60 minut. Odločili so se za Ionesca in za uporabo mask. Z masko se sicer na šoli v rednem programu ne ukvarjajo, v tej predstavi pa vsi štirje igralci nosijo enake maske. Z masko so po Šturbejevih besedah želeli omejiti igralce in raziskovati, kaj vse lahko izzove maska.

V predstavi so nastopili študenti igre Nina Rakovec, Tina Potočnik, Blaž Šef in Oskar Kranjc. Na današnji novinarski konferenci so izkušnjo v Cuscu, kjer so predstavo odigrali na več kot 3000 metri nadmorske višine, ocenili kot izjemno.

Kot je še povedal Valič, je akademija letos s predstavo Hodnik po besedilu Matjaža Zupančiča sodelovala še na 3. Dionizijevem festivalu v Osijeku, ki se ga je udeležilo 14 evropskih akademij, in na Evropskem univerzitetnem gledališkem festivalu, ki je v okviru Evropske prestolnice kulture potekal v Carigradu. Novembra se bo akademija s predstavo George Dandin ali Kaznovani soprog udeležila festivala gledaliških akademij jugovzhodne Evrope Skomrahi v Skopju in beograjskega Open Stage festivala.

Oddelek za filmsko in televizijsko režijo je v letu 2009/10 sodeloval na 23 festivalih in pobral v Sloveniji osem in v tujini 13 nagrad, je dejal Valič in kot izjemen dosežek izpostavil film Trst je naš študenta Žige Virca, ki je svojo uspešno pot okronal z nominacijo za oskarja za tujejezični študentski film (37. Annual Student Academy Awards). Na letošnjem Festivalu slovenskega filma je bila nagrajena tudi Mina Bergant, ki je za film Moški prejela Kodakovo nagrado za najboljši študentski film.

Študentje dramaturgije so ob mentorstvu Denisa Poniža in ob sodelovanju Univerze v Ljubljani izdali zbornik Dramatik Peter Božič. Člani oddelka in študentje dramaturgije so tudi sodelovali na simpoziju "Prekvasenje" slovenske dramatike in gledališča v Kinu Šiška, ki so ga organizirali Slovensko mladinsko gledališče, Slovenski gledališki muzej in AGRFT. V organizaciji akademije in pod vodstvom Barbare Sušeč Michieli je septembra v Ljubljani potekala tudi znanstvena konferenca "Cultural Space and Identity in a Post-Socialist Context, je še povedal Valič.