Slovenija 14.10.2010 15:30

Simfoniki RTV v "kontrastih" z Markom Letonjo

Ljubljana, 14. oktobra - Dirigent Marko Letonja se je v zadnjih letih uveljavil na številnih tujih opernih in koncertnih odrih, v tem mesecu pa je znova pred domačim občinstvom. Potem ko je v Mariboru dirigiral La Boheme, bo drevi v Cankarjevem domu stopil pred Simfonični orkester RTV Slovenija na njegovem drugem abonmajskem koncertu. Solist bo violončelist Igor Mitrovič.

Drugi koncert v sezoni Kromatika nosi naslov Črna s podnaslovom Kontrasti. In prav Kontrasti, orkestralno delo slovenskega skladatelja Daneta Škerla, bo osrednja skladba sporeda. Vse preredko izvajani Škerl jo je ustvaril leta 1961.

O njej je, kot je mogoče prebrati v koncertnem listu, zapisal sledeče: "Prvi stavek ponazarja 'Mir', vendar moško, zanesljivo razpoloženje in ne zasanjane nežnosti. Drugi stavek slika 'Napetost', pričakovanje, tretji, 'Dinamika', se sprosti v boju, vendar boju, ki ne prinaša rešilne zmage, in četrti stavek - imenujem ga 'Žalost' - je žalna, vendar ne pesimistična glasba, ki se v zaključnih taktih že prelije v svetlo razpoloženje. V petem stavku, 'Sproščenosti', pa sem skušal izraziti 'sproščeni košček modrega neba', ki ga vsi tako željno iščemo in si ga želimo."

Spored je tudi na sploh zazrt v glasbo 20. stoletja. Simfoniki bodo izvedli še Sinfonio concertante v E za violončelo in orkester Sergeja Prokofjeva in Suito za promenadni orkester Dmitrija Šostakoviča. Solist bo Igor Mitrovič, soloviolončelist Simfonikov RTV Slovenija in eden pomembnejših slovenskih umetnikov na tem strunskem glasbilu.

Marko Letonja je na Akademiji za glasbo v Ljubljani študiral klavir in dirigiranje, dirigiranje je nato študiral še na dunajski Akademiji za glasbo in gledališko umetnost. Leta 1987 je debitiral s Slovensko filharmonijo, sledili so številni nastopi po Sloveniji in v tujini, med drugim v Milanu, Neaplju, Rimu, Berlinu, Lizboni, na Dunaju.

S slovenskimi filharmoniki je kot stalni dirigent in kasneje umetniški vodja redno sodeloval vse do leta 2003. Od leta 2003 do 2007 je bil glavni dirigent simfoničnega orkestra v Baslu, kjer je hkrati opravljal dolžnosti glasbenega vodje za koncertno in operno glasbo. Zadnja leta je bil precej dejaven v Avstraliji, čez dve leti pa bo prevzel glasbeno vodstvo Strasbourške filharmonije.