Svet 18.10.2010 6:00

Jean-Jacques Annaud pred snemanjem filma "Or Noir" v Tuniziji

Alžir, 18. oktobra - Francoski režiser Jean-Jacques Annaud bo ta teden v Tuniziji začel snemati svoj novi film "Or Noir" (Črno zlato), posvečen odkritju nafte. Novico je sporočil bodoči distributer filma, hiša Warner Bros. Scenarij so napisali Annaud, Menno Meyjes in Alain Godard. Gre za priredbo knjige "La soif noire" (Črna žeja) Hansa Ruescha.

Filmska freska bo postavljena v 30. leta, ko je črno zlato privrelo na dan iz puščavskega peska na arabskem polotoku, iz globin rivalstva dveh emirjev. Jean-Jacques Annaud, znan po filmih Medved, Ljubimec in drugih, je pritegnil Francoza alžirskih staršev Taharja Rahima, filmsko odkritje Jacquesa Audiarda, režiserja Preroka.

Rahim je letos prejel najvišjo francosko filmsko nagrado, cezarja za najboljšo glavno moško vlogo, kakor tudi cezarja za najobetavnejšega igralca. V Annaudovem filmu bo nastopil v glavni vlogi princa Aude, mladega dinamičnega vladarja, ki mu uspe združiti plemena puščavskega kraljestva, kot je sporočil Warner.

Film bo produciral Tarak Ben Ammar, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pojasnil je, da bo film obravnaval "odnos med nafto in islamom v Arabiji ter spopad med modernostjo in tradicijo, ki bo to območje zaznamoval še v prihodnjih desetletjih". Po njegovih besedah filma s podobno tematiko ni bilo že vse od filma Lawrence Arabski (1962).

V igralski ekipi bodo še Mark Strong (Sherlock Holmes) v vlogi Amarja, Audovega očeta in vladarja kraljevine Salmaah, pa Antonio Banderas (Legenda o Zorru) in Freida Pinto (Revni milijonar).