Svet 22.10.2010 5:00

Festival Literatura jeseni pod motom "Jugoslavija revisited"

Dunaj, 22. oktobra - "Jugoslavija revisited" je naslov letošnje izdaje festivala Literatura jeseni (Literatur im Herbst), ki bo od 5. do 7. novembra na Dunaj pripeljal 23 pisateljev in esejistov. V Theatru Odeon in društvu Alten Schmiede bodo govorili o razmerah v Jugoslaviji v začetku 90. let, "krvavem razpadu države" in s tem povezanimi še nerešenimi vprašanji.

Poleg literarnega branja bosanskega pisatelja Dževada Karahasana, hrvaške pisateljice Ivane Sajko in bivšega veleposlanika Srbije na Dunaju, pisatelja Dragana Velikića, bodo na programu tudi delavnice in razstava fotografij, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Je bila Jugoslavija dobra ali slaba? Bi država pod drugimi pogoji lahko še obstajala?", takšna in podobna vprašanja si zastavljajo organizatorji, a nanje na dajejo odgovora, temveč to prepuščajo literarnim debatam.

"S kompleksnostjo teh vprašanj se je moč soočiti zgolj z odprto raznoterostjo, vzporednim obstojem množice možnih odgovorov, kakor tudi s pripravljenostjo za zavzemanje stališč brez dogmatskega in ideološkega okraševanja," so zapisali v spremno zloženko. Revija za literaturo Wespennest se bo v svoji novembrski številki prav tako posvetila temi "Jugoslavija revisited".

Prireditev bo odprlo branje Dževada Karahasan z naslovom Življenje med ogledali - O melanholiji v Theatru Odeon. Sledila bodo branja hrvaškega pisatelja Eda Popovića, čigar romaneskni prvenec Polnočni boogie je kot "Mitternachtsboogie" pred kratkim izšel v nemščini, in hrvaško-nemškega esejista Svjetlana Lacka Vidulića, ki se loteva kulture spominjanja ter odnosa med zasebno in kolektivno zgodovino.

V soboto, 6. novembra, bodo pesnica, novinarka, gledališka kritičarka in prevajalka Laura Marchig z Reke, bosanskohercegovski pisatelj Asmir Kujović ter hrvaška pesnica in pisateljica Ivana Simić Bodrožić v sklopu prireditve "Lyrik Night" sodelovali pri odrskem branju ob kitarski spremljavi Darka Jurkovića.

V društvu Alte Schmiede bodo delavnice, odprli bodo tudi razstavo fotografij Feda Klarić - Split v 70. letih. Za zaključek Literature jeseni bo 7. novembra nastopil srbski pisatelj judovskega rodu David Albahari, ki zdaj živi v Kanadi. V središču njegove ustvarjalnosti je družina. Pisatelj je med drugim leta 1997 prejel ugledno srbsko literarno nagrado revije NIN.