Svet 17.10.2010 5:30

Premiera drame Elijev stol na odru "Bojan Stupica"

Beograd/Sarajevo/Edinburgh, 17. oktobra - Na odru "Bojan Stupica" Jugoslovanskega dramskega gledališča je bila v soboto premiera drame "Elijahova stolica" (Elijev stol) po romanu Igorja Štiksa in v režiji Borisa Liješevića. Predstava je nastala v koprodukciji s sarajevskim festivalom MESS, kjer bo gostovala 20. oktobra.

V sodobni drami o človekovem iskanju skrivnosti lastne identitete v glavni vlogi nastopa Svetozar Cvetković. Ob njem igrajo veteran Vlastimir Đuza Stojiljković, mlada sarajevska igralka Maja Izetbegović, Jelena Trkulja, Renata Ulmanski in Bane Jevtić.

Roman mladega pisatelja Štiksa Elijev stol je bil leta 2006 razglašen za knjigo leta na Hrvaškem. Dramatizacijo je naredil Darko Lukić, tekst pa dokončno priredil Liješević. Ta je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug pred premiero dejal, da je bilo v središču njegovega zanimanja vprašanje identitete - ali "je to tista osebnost, ki jo zavestno gradimo skozi čas, ali pa je nekaj, kar se skriva v genih, v preteklosti in v ljudeh, ki jih nismo spoznali" in vprašanje "ali mi gradimo identiteto ali pa ona čaka, da jo najdemo".

"V obdobju vojn, prepovedi in golega preživetja se identiteta izgublja. Njeno naknadno iskanje je past, po kateri ostaja vprašanje: ali je tisto, kar dobimo, vredno tistega, kar smo izgubili," je pojasnil Liješević.

Glavni junak je avstrijski pisatelj srednjih let Rihard Rihter, ki je svojo osebnost in kariero zgradil na uporu proti očetu, nacističnem vojaku. Nepričakovano odkrije skrito pismo pokojne matere in spozna, da je njegov biološki oče Jud. Iskanje korenin ga pripelje v medvojno Sarajevo iz leta 1992, tam doživi strastno ljubezen in iskreno prijateljstvo, vendar sledi usodni brutalni preobrat.

"Roman je izjemen, ima emotivno zgodbo, ki zajema zelo široko. Zvesti vse to na samo uro in 45 minut predstave je velik zalogaj, vendar imamo dober občutek, da smo na odru razvili nekaj, česar doslej nismo delali," je pred premiero povedal glavni protagonist Cvetković.

Gostji Maji Izetbegović je neverjetno, da nastopa v liku igralke iz Sarajeva. V vlogi podoživlja lastne izkušnje iz vojne. "Skozi predstavo sem zgradila racionalen, ne samo čustven odnos do tega obdobja, čeprav gre za intimno zgodbo in ne zgodbo o vojni," je povedala igralka.

Dramaturg Branko Dimitrijević je pristavil, da je knjiga zanimiva in slojevita ter da so se trudili, da predstava ne bi padla v melodramo ali ilustrativnost. Roman je označil za "neoeksistencialen", kar ga je pritegnilo.

Igor Štiks se je leta 1977 rodil v Sarajevu in se leta 1992 preselil v Zagreb, kjer je študiral primerjalno književnost in filozofijo, magistriral pa iz filozofije v Parizu. Napisal je še roman Dvorec v Romagni, za katerega je prejel nagrado za najboljši prvenec. Zdaj živi v Edinburghu.

Elijev stol je leta 2008 v slovenskem prevodu Jurija Hudolina izšel v zbirki Beletrina Študentske založbe. Štiks je bil že lani gost literarnega festivala Fabula, minuli teden pa se je v Ljubljani udeležil debate o nacionalizmu in literaturi.