Svet 18.10.2010 5:30

Jubilejni festival Viennale s 140 filmi z vsega sveta

Dunaj, 18. oktobra - S filmom Ljudje in bogovi (Des hommes et des dieux) francoskega režiserja Xavierja Beauvoisa se bo v četrtek, 21. oktobra, na Dunaju začel 50. mednarodni filmski festival Viennale. Do zaključka festivala, 3. novembra, se bo na filmskih platnih zavrtelo 140 igranih in dokumentarnih filmov z vsega sveta.

V glavnem programu festivala bodo prikazani filmi že uveljavljenih režiserjev, ki so letos prejeli nagrade na filmskih festivalih v Benetkah, Cannesu in Locarnu. Med njimi sta tudi dva velika festivalska zmagovalca - "Somewhere" (Nekje) Sofie Coppola, zmagovalec beneške Mostre, in zmagovalni film Cannesa "Lung Boonmee Raluek Chat" (Stric Boonmee, ki se spominja svojih prejšnjih življenj) tajskega režiserja Apichatponga Weerasethakula.

Tudi letos bo festival gostil številne zvezde iz filmskega sveta. S svojimi filmskimi izdelki se bodo predstavili Woody Allen (You will meet a tall dark stranger), Robert Rodriguez (Machete), Francois Ozon (Potiche), Mike Leigh (Another Year) in Monte Hellmann (Road to nowhere).

Glasbenik Lou Reed bo predstavil svoj kratki film "Shirley" o svoji 101 leto stari sestrični, ki je kot deklica bežala pred nacisti, so sporočili iz Compressa. Sekcija Posvečeno je tokrat namenjena ameriškemu producentu, režiserju in scenaristu Larryju Cohenu ter francoskemu snemalcu Williamu Lubtchansyju, ki je umrl maja letos.