Slovenija 15.10.2010 14:13

Muzeum pred dvema premierama in fokusom na umetnosti in znanosti

Ljubljana, 15. oktobra - Zavod Muzeum je pred dvema gledališkima premierama: performans Soba brez odmeva v zasnovi in režiji Mihe Ermana bo prvič izveden 27. oktobra, plesno-gledališka predstava Julija v zasnovi in koreografiji Sanje Nešković Peršin pa 6. novembra. Ermanov performans je del mednarodne platforme Fokus na umetnosti in znanosti v uprizoritvenih umetnostih.

Plesno-gledališka predstava Julija v režiji in koreografiji Sanje Nešković Peršin črpa iz drame Gospodična Julija Avgusta Strindberga. Umetnica jo bo interpretirala skozi besedo in gib.

Performans Soba brez odmeva, v katerem bosta nastopila Bor Pungerčič in Primož Bezjak, je rezultat Ermanovega rezidenčnega dela v Italiji. Predstavo je na današnji novinarski predstavitvi označil za zelo eksistencialistično in intimistično. Izhodišče zanjo je bila izkušnja gluhe sobe, mediji, ki jih je združil v performansu, pa so telo, zvok in film.

Soba brez odmeva je vpeta v platformno mednarodnega evropskega projekta Fokus na znanosti in umetnosti v uprizoritvenih umetnostih. Izrazito mlada platforma je pretežno iniciativa italijanskih partnerjev in vključuje umetnike, ki niso starejši od 27 let. Ermanovo delo je eno od 12 projektov, ki so jih izbrali med 165 prijavljenimi projekti, je povedala direktorica Muzeuma Barbara Novakovič Kolenc.

Poleg njegovega performansa bo v Ljubljani od 21. do 28. oktobra mogoče videti še tri predstave iz omenjenega fokusa. Kot prvi se bo 21. oktobra v atriju ZRC SAZU predstavil umetniški duo Portage (Enrico Gaido in Alessandra Lapano) iz Torina s predstavo in prostorsko postavitvijo Streha/Projekt Adamov dom. Projekt črpa iz zapuščine filmov italijanskega režiserja Vittoria De Sice ter ameriškega producenta in režiserja Kinga Vidorja.

Sledila bo predstava Per Vedere mlade koreografinje in sodobne plesalke Luise Cortesi iz Firenc. Po besedah Novakovič Kolenčeve gre za izrazito likovni performans. Umetnica je oblečena v sliko iz rož, ki se spreminja hkrati z gibanjem. Na sporedu bo 24. oktobra v Tobačni Ljubljana.

Kot zadnja bo 28. oktobra v Centu kulture Španski borci s predstavo XD. Retiniski zapisi o obscenosti zob gostovala eksperimentalna skupina iz Ferrare Collettivo Cinetico. Ta bo nekaj dni prej izvedla še delavnico sodobne plesne tehnike in predstavila raziskavo, ki se ukvarja s preformatiranjem gledaliških dogodkov. Skupina je bila, kot je pojasnila Novakovič Kolenčeva, aprila na rezidenci v Ljubljani, kjer je raziskovala predvsem vmesnost in časovnost oziroma vprašanje, koliko se čas lahko skrči in razteza.