Svet 16.10.2010 5:00

Razpis za udeležbo v projektu Sarajevo, mesto filma 2011

Sarajevo, 16. oktobra - Do 23. novembra je odprt razpis za udeležbo v projektu Sarajevo, mesto filma v letu 2011. Njegov cilj je podpreti in spodbuditi sodelovanje med mladimi filmskimi ustvarjalci v jugovzhodni Evropi. Tudi letos je odprt za udeležence enega od prejšnjih razpisov za mlade talente Sarajevo Talent Campus, so sporočili s Sarajevskega filmskega festivala.

Projekt sega od predavanj in delavnic do razprav in projekcij, na katerih mladi režiserji, scenaristi, igralci in producenti brusijo svoj talent in se izpopolnjujejo skozi realizacijo kratkih igranih filmov. Campus je potekal že v sklopu 15. in 16. sarajevskega filmskega festivala.

Na razpis se lahko prijavijo režiserji z ekipo, v kateri so scenaristi in igralci, ki so jih spoznali v Sarajevu v času Campusa. Producenti, ki želijo sodelovati v realizaciji izbranih kratkih igranih filmov, pa se lahko prijavijo za producentsko delavnico, poroča Fena, tiskovna agencija Federacije BiH.

Za realizacijo bodo izbrali največ pet scenarijev za kratke igrane filme, izbrani bodo tudi največ trije producenti. Snemanje filmov in kompletna produkcija bosta potekala v Sarajevu od februarja do junija prihodnje leto, premiera posnetih filmov bo na 17. sarajevskem filmskem festivalu.

V okviru projekta Sarajevo mesto filma so doslej posneli 14 kratkih igranih filmov, ki so jih prikazali na številnih festivalih po svetu.

Sarajevski festival prek projekta išče nove filmske avtorje iz Albanije, BiH, Bolgarije, Črne gore, Grčije, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Romunije, Slovenije, Srbije in Turčije.