Slovenija 29.11.2010 10:52

Trije mladi glasbeniki na koncertu s simfoniki RTV Slovenija

Ljubljana, 29. novembra - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi ob 19.30 koncert z naslovom Za njimi stojimo. S Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija bodo nastopili trije mladi slovenski glasbeniki, ki so bili nagrajeni tako doma kot v tujini in si zato po mnenju snovalcev koncerta zaslužijo pozornost. Orkester bo vodil njegov šef dirigent En Shao.

Nastopili bodo hornistka Jasna Komar, flavtistka Eva Nina Kozmus in violončelist Bernardo Brizani. Izvedli bodo Koncert za rog in orkester št. 1 v Es-duru Richarda Straussa, Koncert za flavto in orkester Jacquesa Iberta ter Koncert za violončelo in orkester v h-molu Antonina Dvoržaka.

Snovalci glasbenih dogodkov pri nas pogosto pozabijo na mlade glasbenike, ki bi si zaradi svoje izjemne nadarjenosti in prizadevnosti zaslužili pozornost širše slovenske javnosti. V zavedanju te pomanjkljivosti se je rodila ideja za koncert na vrhunski ravni, ki bo trem mladim glasbenikom omogočil predstavitev v najlepši luči, so zapisali organizatorji koncerta. To so RTV Slovenija, Akademija za glasbo, Cankarjev dom in družbe v skupini KD Group s svojo Fundacijo.

Hornistka Jasna Komar (1989) obiskuje tretji letnik Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu docenta Boštjana Lipovška in je redna članica trobilne zasedbe 20 Brass AG, trobilnega kvinteta in kvarteta rogov Akademije za glasbo, s katerim je letos osvojila prvo nagrado na slovenskem državnem tekmovanju TEMSIG. Lani je prvo nagrado osvojila na tekmovanju Wiener Klassik.

Občasno sodeluje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Letos je uspešno opravila avdicijo za mladinski evropski orkester Gustava Mahlerja, s katerim je sodelovala na koncertnih turnejah 2010 in igrala v znanih evropskih gledališčih.

Flavtistka Eva Nina Kozmus (1994) je zmagala na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbenik 2010 na Dunaju. Junija letos je končala šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu Milene Lipovšek, sedaj je študentka v razredu Philippa Bernolda na Državnem konservatoriju za glasbo in ples v Lyonu v Franciji.

Udeležila se je mnogih tekmovanj v Sloveniji, Srbiji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, prav na vseh je pobrala prve nagrade. Kot solistka je med drugim sodelovala s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, s simfoničnim orkestrom jugovzhodne Evrope ter s simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani.
        
Violončelist Bernardo Brizani (1993) zadnja tri leta obiskuje specialni pouk violončela pri svetovno znani violončelistki in profesorici Nataliji Gutman v Firencah, lani pa je začel študirati violončelo pri docentu Igorju Škerjancu na Akademiji za glasbo v Ljubljani, na katero je bil kot najmlajši študent sprejet zaradi izredne glasbene nadarjenosti.

Med njegove vidnejše nastope sodijo solistični nastop v Slovenski filharmoniji, 14 solističnih in komornih koncertov v Minnesoti v ZDA, nastop s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v Unionski dvorani v Ljubljani ter solistični nastop v Postojnski jami. Osvojil je številne nagrade in priznanja. Njegov zadnji dosežek je drugo mesto na mednarodnem tekmovanju, s čimer si je prislužil recital v New Yorku.