Slovenija 17.10.2010 18:40

Zmagovalec Festivala evropskega in mediteranskega filma je film Metastaze

Koper, 17. oktobra - Zmagovalec prvega Festivala evropskega in mediteranskega filma po izboru mednarodne festivalske žirije je film Metastaze, ki je nastal pod taktirko hrvaškega režiserja Branka Schmidta v hrvaško-srbsko-bosanski koprodukciji. Festival bo svoja vrata zaprl drevi ob 20.30 s projekcijo filma Preteklosti se ne da ubežati režiserke Lenke Kny.

Nagrado zlati rog je "zaradi svojega sodobnega pogleda na povojno razdejanje" prejel film Metastaze, je svojo odločitev obrazložila štiričlanska mednarodna festivalska žirija. Podelila je tudi nagrado za fotografijo Vinka Filača direktorju fotografije Slobodanu Trniniću za srbski film Besa v režiji Srdjana Karanovića. Karanoviću je s svojim delom uspelo obuditi prostor in čas zgodovinske Srbije v začetku 20. stoletja, pojasnjuje žirija.

Posebno omembo si je po mnenju žirije zaslužil še francoski film režiserja Thomasa Balmsa Malčki "kot priznanje njegovi veličastni fotografiji, ki prikazuje skupno človečnost vseh kultur, kot se odraža v njihovih otrocih."

Tričlanska žirija mednarodnih kritikov Fedeora je "zaradi izvirnega in izmišljenega pristopa k biografskemu filmu ter briljantno zasedbo in atmosferično upodobitev takratnega časa" nagrado za najboljši film podelila filmu Gainsbourg, ki je nastal v francosko-britanski koprodukciji, pod taktirko režiserja Joanna Sfara.

Poleg enajstih filmov v tekmovalni sekciji si je bilo mogoče ogledati tudi dva dokumentarna filma in tri filme, v katerih je za vizualizacijo poskrbel direktor fotografije Vinko Filač, kateremu je bila posvečena prva izdaja festivala. Po besedah programske vodje festivala Jelke Stergel so s prvim odzivom zelo zadovoljni. Želijo si, da bi festival postal tradicionalen in naprej gledajo z optimizmom.