Slovenija 18.10.2010 13:57

Ljubljana pridružena praznovanju Mahlerjevih obletnic

Ljubljana, 18. oktobra - Ljubljana se je letošnji 150-letnici rojstva Gustava Mahlerja in njegovi 100-letnici smrti, ki bo prihodnje leto, pridružila s ciklom sedmih koncertov, razstavo in mednarodnim muzikološkim simpozijem. Zvrstili se bodo od oktobra do maja 2011 pod imenom Mahler v Ljubljani. Skladatelj je namreč prav v Ljubljani začel svojo dirigentsko pot.

Obletnici Mahlerjevega rojstva (1860) in smrti (1911) predstavljata časovni okvir, v katerega so prireditve postavljene. Prireditve bodo spomnile, da je Mahler, ki danes velja za enega od velikanov evropske glasbe, svojo dirigentsko kariero, ki ga je kasneje privedla do intendanta dunajske dvorne opere, začel prav v Ljubljani. Tu je v sezoni 1881/82 služboval na lokaciji, kjer se danes nahaja Slovenska filharmonija.

Koncerti bodo združeni v abonma, poimenovan Premiki in zamiki, saj bodo predstavljali "odseve" v geografskem in časovnem smislu. V Ljubljano so zaradi oddaljenosti od velikih kulturnih središč novi umetnostni tokovi namreč prihajali z zamudo, je na današnji novinarski konferenci povedal umetniški vodja cikla, dirigent Uroš Lajovic.

Vsi koncertni sporedi imajo po njegovih besedah določeno ozadje. Poleg Mahlerjeve glasbe bo tako mogoče slišati dela dveh njegovih prijateljev, Hansa Rotta in Huga Wolfa, in njegove žene Alme Mahler. Na programu so tudi dela Antona Lajovica, verjetno edinega slovenskega skladatelja, ki je imel priložnost Mahlerja videti v živo, Lucijana Marije Škerjanca, ki je v estetskem smislu nadaljeval poznoromantično tradicijo, ki ji je Mahler pripadal, in Emerika Berana, Mahlerjevega sodobnika, ki je deloval v Ljubljani.

Abonma bo 24. novembra odprl koncert samospevov v izvedbi študentov Akademije za glasbo, ki jih bo na klavirju spremljal Charles Spencer, zaključil pa se bo 19. maja 2011 s koncertom orkestra Slovenske filharmonije ter solistoma Elviro Hasanagič in Marcosom Finkom. Vmes bodo ob slovenskih filharmonikih nastopili še Simfonični orkester RTV Slovenija, Slovenski komorni zbor, Komorni zbor RTV Slovenija, orkester Slovenske vojske in godalni kvartet Tartini.

Koncert Slovenskega komornega zbora aprila 2011, na katerem bo z dirigentko Martino Batič izvedel zborovske priredbe Mahlerjevih samospevov, bo v okviru vsakoletnih Slovenskih glasbenih dnevov. V ta sklop bo sodil tudi mednarodni muzikološki simpozij, ki ne bo zajel le Mahlerjeve ustvarjalnosti, temveč širše obdobje in tematiko.

Kot je povedal njegov vodja Primož Kuret, bo posvečen glasbi na prelomu stoletja, t.i. fin de sieclu, med drugim Mahlerjevima sodobnikoma Wolfu in Richardu Straussu ter slovenskim skladateljem, ki so v tem času z Lajovicem in Škerjancem začeli dosegati "višje vrhove". V času Slovenskih glasbenih dnevov in po njih bo na ogled tudi razstava Dunajskega gledališkega muzeja, posvečena Mahlerju.

Omenjene prireditve je skupaj s Slovensko filharmonijo in RTV Slovenija pripravil Festival Ljubljana, kjer si prizadevajo, da bi na skladateljevo navzočnost v Ljubljani opozarjal tudi kip v bronu, delo Bojana Kunaverja. Toda pogovori z mestno občino Ljubljana za "spodobno mesto", kjer bi kip stal, po besedah direktorja in umetniškega vodje Darka Brleka še potekajo.

"Predtakt" v prireditve Mahler v Ljubljani se bo zgodil nocoj s koncertom nizozemskega godalnega kvarteta Ragazze. To bo prvi od sedmih koncertov iz mednarodnega cikla Mladi virtuozi.