Svet 20.10.2010 6:00

Velika razstava Renoira v madridskem muzeju Prado

Madrid, 20. oktobra - V madridskem muzeju Prado so v torek odprli prvo veliko razstavo v Španiji, ki je v celoti posvečena francoskemu impresionistu Pierre-Augustu Renoiru (1841-1919). Razstava "Passion for Renoir" (Ljubezen do Renoira) ponuja na ogled 31 mojstrovih slik, ki jih je na posodo dal Clark Art Institute iz Massachusettsa.

Ta inštitut, ki hrani zbirko pokojnega ameriškega zbiratelja Roberta Sterlinga Clarka, je svojo celotno zbirko Renoirov tokrat prvič posodil za razstavo na tujem, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Razstava nam kot nekakšna majhna retrospektiva razkriva vso motiviko, ki je zanimala slikarja," je na predstavitvi v ponedeljek v Madridu povedal direktor Prada Miguel Zugaza.

Med eksponati so portreti, avtoportreti, ženske figure, krajine, tihožitja in podobe cvetja. Med najbolj znanimi slikami so V gledališču (1880), Kopalka (1881) in Most pri Chatouju (1875). Čebula (1881) je "mojstrovina" z "enim najbolj skromnih motivov, kar jih je moč naslikati", je dejal Richard Brand, eden od kuratorjev razstave.

Razstava kaže, kako so na Renoira vplivali veliki mojstri, kot so Rubens, Tizian in Diego de Velazquez. Slednji je sicer v Pradu močno zastopan. Postavitev se osredotoča na najkreativnejša obdobja mladega Renoira iz let 1874-1885, pri čemer poudarja njegovo radoživo upodobitev svetlobe in barve, pravijo strokovnjaki.

Na razstavi je tudi nekaj poznih Renoirovih platen, ki kažejo, da se je umetnik, potem ko je leta 1892 obiskal muzej Prado, spet bolj zanimal za klasično slikarstvo.