Slovenija 19.10.2010 17:15

V Mariboru razstava ob 100-letnici rojstva Marijana Lipovška

Maribor, 19. oktobra - V Univerzitetni knjižnici Maribor so odprli fotografsko razstavo ob 100-letnici rojstva Marijana Lipovška, znanega predvsem kot skladatelja in pianista, ki je bil tudi navdušen fotograf in alpinist. Ob tej priložnosti so predstavili tudi knjigo Kje so tiste stezice, v kateri so zbrane njegove fotografije in potopisi.

Ljubljančan Marijan Lipovšek (1910-1995) je bil v skladateljskem smislu predstavnik slovenske neoklasicistične smeri, kot pianist pa je bil tudi spremljevalec svoje hčerke, svetovno znane mezzosopranistke Marjane Lipovšek. Za svoje delo je leta 1974 dobil Prešernovo nagrado.

Poleg glasbe se je navduševal še nad številnimi drugimi stvarmi, kar želijo izpostaviti s pričujočo razstavo v mariborski univerzitetni knjižnici, je za STA pojasnila predstavnica knjižnice Vlasta Stavbar. Pobudo za razstavo je sicer dal njegov sin Matej Lipovšek, ki že 30 let živi v Mariboru. Gostujoča razstava je bila prej že na ogled na Bledu in v Radovljici.

V Mariboru so do 30. oktobra razstavljene črno-bele fotografije, ki jih je Lipovšek posnel med svojimi izleti v gorah. Te fotografije so zbrane tudi v knjigi Kje so tiste stezice, ki je letos izšla pri založbi Modrijan. To je že tretja izdaja knjige Steze, smučišča in skale iz leta 1962, ki velja za klasično planinsko literaturo. "Čeprav je od izida prve izdaje preteklo skoraj petdeset let, je danes knjiga še vedno aktualna," je v spremnem besedilu zapisala urednica knjige Aleksandra Kocmut.

Knjiga naj bi predstavljala vse bogastvo talentov, ki jih je imel Lipovšek. "V svojih opisih po gorah nas vodi kot glasbenik, saj je knjiga zasnovana kot nekakšna simfonija," meni Kocmutova.