Svet 19.10.2010 16:32

Film Naj ostane med nami nagrajen v New Yorku

Zagreb, 19. oktobra - Koprodukcijski celovečerec Hrvaške, Slovenije in Srbije, Naj ostane med nami hrvaškega režiserja Rajka Grlića so na 4. mednarodnem filmskem festivalu GSIFF New York 2010 razglasili za najboljši film, nosilec glavne moške vloge Miki Manojlović pa je dobil nagrado za najboljšega igralca, so sporočili danes iz Hrvaškega avdiovizualnega centra.

Sodobna zagrebška družinsko-ljubezenska drama s humornimi elementi je bila izbrana za najboljšega med desetimi filmi na newyorškem festivalu, ki je potekal med 7. in 17. oktobrom. V konkurenci je bil tudi novi film Jean-Luca Godarda "Socialisme".

Grlićev film je doslej osvojil 16 nacionalnih in mednarodnih festivalskih nagrad, med njimi tudi sedem zlatih aren na letošnjem festivalu hrvaškega filma v Pulju. Na mednarodnem festivalu v Karlovyh Varyh so prav Grlića za omenjeni film izbrali za najboljšega režiserja.

Sicer pa je bil film deležen tudi ostrih filmskih kritik na Hrvaškem, ki so mu očitale "površno karakterizacijo likov" in "neprepričljivo zgodbo". Scenarij je napisal priljubljeni hrvaški književnik in publicist Ante Tomić, ki je z Grlićem uspešno sodeloval že pri filmu Karaula.

Med producenti filma Naj ostane med nami je tudi Studio Maj iz Slovenije.