Svet 21.10.2010 5:00

Beethovnov projekt dokumentira devet mojstrovih simfonij

Berlin, 21. oktobra - Komorna filharmonija iz Bremna je med najuspešnejšimi nemškimi glasbenimi ansambli, mednarodni sloves pa si je pridobila z izvedbo vseh simfonij Ludwiga van Beethovna (1770-1827). Njihova izvedba vseh devetih simfonij pod taktirko estonsko-ameriškega dirigenta Paava Järvija je izšla na plošči, ki pomeni mejnik v moderni interpretaciji Beethovna.

Komorna filharmonija (Kammerphilharmonie) je vse Beethovnove simfonije poustvarila septembra leta 2009 v Bonnu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Koncerte je posnela radijska postaja Deutsche Welle in celotno zgodbo o rojevanju tega orjaškega podviga zapakirala v dokumentarec "Das Beethoven-Projekt" (Beethovnov projekt). Film se je te dni pojavil na DVD, video pa je mogoče naročiti tudi na spletni strani dw-world.de.

"Das Beethoven-Projekt" razgrinja Järvijeve temeljite vaje z orkestrom. Glasbeniki v filmu podajajo informacije o mnogih podrobnostih, ki so pomembne pri razumevanju posamezne simfonije. "Orkester je prav tako obseden kot sem sam," na filmu pravi 47-letni dirigent, ki izhaja iz estonske glasbene družine.

Järvi je umetniški vodja samostojne Komorne filharmonije od leta 2004 in v tem času jo je povedel na koncerte po vsem svetu. Med Järvijevo vajo za Beethovnovo Simfonijo št. 1 je jasno, kako dirigent in orkester dihata skupaj. "Kadar človek pomisli na Beethovna, mu prav gotovo najprej ne pade na misel humor," meni Järvi. Med vajami z violinisti pa dirigent vendarle izkaže humor in lahkotnost, ki na prvi pogled ne sodita nujno k ustaljeni podobi tega skladatelja.