Slovenija 20.10.2010 14:59

Za Chopinov zlati prstan se bo potegovalo 29 mladih pianistov

Ljubljana, 20. oktobra - V Radovljici in na Jesenicah bo med 24. in 28. oktobrom potekalo 6. mednarodno tekmovanje mladih pianistov Chopinov zlati prstan, ki bo posvečeno 200. obletnici skladateljevega rojstva. Na tekmovanju, ki bo letos prvič potekalo v dveh starostnih kategorijah, se bo za zlati prstan potegovalo 29 mladih pianistov iz skoraj 20 držav.

Tekmovanje bo v nedeljo, 24. oktobra, ob 20. uri na glasbeni šoli Jesenice odprl koncert Sonje Pahor, ki bo krstno izvedla skladbi mladih slovenskih skladateljev Gašperja Jereba in Anžeta Rozmana, ki sta bili izbrani na razpisu. Ena izmed teh skladb je tudi obvezni del programa vseh tekmovalcev, je na današnji novinarski predstavitvi povedal Janez Rozman, predsednik Ustanove Chopinov zlati prstan, organizatorke tekmovanja.

Tekmovanje za mlade pianiste v kategoriji do 16 let - spodnje omejitve ni - bo potekalo v Glasbeni šoli Radovljica, starejši tekmovalci, stari med 17 in 19 let, pa bodo nastopali v Glasbeni šoli Jesenice. Rdeča nit, ki bo povezovala vse nastope, je Chopinova glasba, gostujoči pianisti pa bodo dodali še svoj izbor. Med slednjimi je Rozman izpostavil Francoisa Weigla in poljskega pianista Karola Radziwonowicza. Tekmovanje bosta s koncertom v Graščini Radovljica sklenili slovenski zmagovalki tekmovanja iz leta 2005 Katja Činč in Ana Semič Bursać.

Skladbe mladih pianistov bo ocenjevala mednarodna žirija v sestavi Radziwonowicz (predsednik), Pahorjeva, Siavush Gadjijev, Alexei Kornienko in Weigel. Najboljšemu mlademu pianistu bodo podelili nagrado za najboljšo skladbo oz. Chopinov zlati prstan, je povedala predsednica mednarodnega tekmovanja Vlasta Doležal Rus.

Poleg Chopinovega zlatega prstana bodo podelili tudi nagrado za najboljšo Chopinovo mazurko, ki jo bo izročilo Veleposlaništvo Republike Poljske, je dejala Marzena Ewa Krajewska iz veleposlaništva. Poljsko veleposlaništvo skupaj z glasbenima šolama ter občinama Radovljica in Jesenice tudi sicer podpira tekmovanje.

Tekmovanje so postavili v Radovljico in na Jesenice, ker želijo slediti organizatorjem tovrstnih tekmovanj v tujini, ki na ta način tudi v manjših krajih prebujajo kulturno dogajanje, je pojasnil umetniški vodja tekmovanja Erik Šuler, Rozman pa je opozoril še na častnega gosta tekmovanja Theodorja Kanitzerja, ki je predsednik mednarodne zveze Chopinovih družb (International Federation of Chopin Societies). Poudaril je še, da je tekmovanje s koncerti, ki so jih poimenovali Radi imamo Bacha, napovedano tudi v ugledni reviji Alink - Argerich Foundation.