Svet 21.10.2010 6:00

Pesnik Mateja Matevski nagrajenec slovaškega festivala

Bratislava, 21. oktobra - Makedonski pesnik, literarni in gledališki kritik, esejist in prevajalec, akademik Mateja Matevski je letošnji dobitnik nagrade za življenjsko delo mednarodnega pesniškega festivala "Jan Smrek". Festival bo letos potekal od 24. do 28. oktobra v slovaških mestih Bratislava, Trnava, Skalica in Pezinok.

Mednarodno slovaško literarno nagrado "Jan Smrek" uveljavljenim pesnikom podeljujejo od leta 1998, dobili so jo že Tomas Tranströmer, Ludvik Kundera, Veno Taufer, Tuvia Rubner, Anise Koltz, Gennadiy Aygi, Knut Odegard, Reiner Kunze, Pia Tafdrup in Yu Shi.

Izbor iz pesniškega opusa 81-letnega Matevskega bodo po poročanju makedonske tiskovne agencije MIA prevedli iz makedonščine v slovaščino in objavili v posebni izdaji. Predgovor zanjo bo napisal Zvonko Taneski, dober poznavalec literarnih in kulturnih vezi med makedonskim in slovaškim narodom.

Bližnjega literarnega srečanja se bodo poleg domačih, slovaških književnikov udeležili pesniki iz Francije, Izraela, Mehike, Avstrije, Turčije, z Norveške in s Švedske. Festival nosi ime po znanem slovaškem pesniku Janu Smreku (1898-1982), pripravlja ga Svetovni pesniški kongres (Civic society World Congress of Poets, WCP-SKB).

Matevski je eden izmed najbolj prevajanih makedonskih pesnikov in edini iz Makedonije, ki je bil vključen v znano antologijo jugoslovanske poezije v francoskem jeziku iz leta 1959, ob bok Vasku Popi, Stevanu Raičkoviću in Danetu Zajcu iz generacije, rojene po letu 1920. Ko se je pojavil, so ga uvrstili med moderniste. Njegova prva, intimistična pesniška zbirka je bila Deževje. V slovenščino sta prevedeni zbirki Poezija in Odkrivanje puščave. Matevski je iz slovenščine prevajal Gradnika, Minattija, Zajca in druge pesnike.