Slovenija 20.10.2010 17:02

Nina Ivanišin v Parizu nagrajena za vlogo v Kozoletovi Slovenki

Pariz, 20. oktobra - Nina Ivanišin je na 12. festivalu evropskega filma Cinessonne, ki je med 8. in 20. oktobrom potekal v Parizu, prejela nagrado za najboljšo glavno žensko vlogo za film Slovenka režiserja Damjana Kozoleta. To je že tretja mednarodna nagrada Ivanišinovi za vlogo Slovenke, so sporočili iz produkcijske hiše Vertigo/Emotionfilm.

Portorož. Igralka Nina Ivanišin. Foto: Lena Dujc/STA Arhiv STA

Portorož.
Igralka Nina Ivanišin.
Foto: Lena Dujc/STA
Arhiv STA

Škofja Loka, Loški oder. Igralka Nina Ivanišin. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Škofja Loka, Loški oder.
Igralka Nina Ivanišin.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Nina Ivanišin je bila za vlogo v Slovenki za najboljšo igralko razglašena že na festivalih v španski Valenciji in v francoskem Les Arcu.

Zgodba o 23-letni študentki Aleksandri, ki se na skrivaj prodaja pod šifro "Slovenka", je bila po premieri na sarajevskem filmskem festivalu prikazana že na več kot 50 mednarodnih filmskih festivalih. Prav tako kot na festivalih je film uspešen tudi v mednarodni distribuciji. Slovenko so že predvajali in izdali na DVD nosilcu v ZDA in Kanadi. Na sporedu je tudi v kinodvoranah na Nizozemskem in v Srbiji.

Jeseni in naslednje leto bodo film predvajali še v kinodvoranah po Franciji, Belgiji, Grčiji, Romuniji, Latviji, Nemčiji, Avstriji, na Portugalskem, Hrvaškem, v Španiji, Makedoniji ter v Mehiki in na Tajvanu. V Avstraliji ga bo predvajala televizijska mreža SBS.

Evropska filmska akademija s sedežem v Berlinu je Slovenko septembra uvrstila v izbor za najboljši evropski film leta 2010. Nominiranci pa bodo znani novembra.

Film Slovenka je nastal v slovensko-nemško-hrvaško-srbski koprodukciji. Soscenarista sta Ognjen Sviličić in Matevž Luzar, direktor fotografije Aleš Belak, glasbo je napisal duo Silence.