SPK 2010 21.10.2010 12:53

V Ljubljani bo zrasel Labirint umetnosti

Ljubljana, 21. oktobra - Na ljubljanskih Fužinah bo zrasel poseben park, poimenovan Labirint umetnosti. Zasaditev parka, ki bo vključeval skoraj 300 dreves, se bo začela po 17. novembru, je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica zavoda Exodos Ljubljana in vodja projekta Nataša Zavolovšek. Idejni avtor projekta je bolgarski umetnik Venelin Šurelov.

Labirint umetnosti nastaja v produkciji zavoda Exodos Ljubljana in je vključen v program Ljubljane - svetovne prestolnice knjige (LSPK). Z njim bo, kot je preko video povezave povedal umetnik, nastal prostor za sociologizacijo in kontemplacijo, ki ne bo v središču mesta in ki bo dostopen vsem. Sicer pa je v Labirintu umetnosti umetnost hoje povezal z branjem, je še povedal Šurelov.

Projekt povezuje kulturo in naravo ter je namenjen vsem. Poleg tega pomeni prispevek k ohranjanju zelenih površin, umetnost seli na izpraznjene prostore na obrobju mesta in je trajnostno naravnan, je poudarila Zavolovškova. Ljubljanska mestna občina jim je za njegovo uresničitev ponudila pet lokacij. Sami so se odločili za Fužine, pri čemer sta jim podporo ponudila tudi ministrstvo za zdravje in Psihiatrična klinika, saj bo park zasajen na zemljišču slednje.

Program Ljubljane - svetovne prestolnice knjige po besedah načelnika oddelka za kulturo na ljubljanski mestni občini Uroša Grilca že od vsega začetka temelji na vzpostavljanju knjižne kulture in ni vezan zgolj na leposlovje, zato so vanj vključili zelo različne sklope. Projekt Labirint ljubezni nastaja v sklopu Knjiga in mesto. Kot je poudaril, gre za projekt, ki se ne bo končal s svetovno prestolnico knjige, ampak bo rasel naprej.

Načrt za Labirint umetnosti so izdelali v biroju Bruto. Po besedah Zavolovškove bodo zasadili 287 dreves, labirint pa bo vključeval tudi pokrit prostor z omarami s knjigami. Te naj bi se menjavale, kakšno svojo knjigo bodo lahko prinesli obiskovalci, za knjige pa se dogovarjajo tudi z založbami.

Pot v labirintu bo pokrita s tlakovci, v katere bodo vgravirane misli o življenju, hoji, umetnosti. Misli zbirajo preko družbene mreže Facebook, objavili jih bodo tudi v knjigi o labirintu, je povedala producentka projekta Katja Stušek.

Ob izbiranju primernega drevesa so se najprej odločili za tiso, eno od slovenskih zaščitenih drevesnih vrst, ker pa je to drevo strupeno, so na koncu izbrali kanadsko čugo (Tsuga canadensis), zimzeleno drevo, ki veje poganja od tal in je kot takšno najprimernejše za zasaditev labirinta.

Projekt je vreden 130.000 evrov, sredstva pa so pridobili v okviru projekta LSPK, del jih je prispevalo ministrstvo za kulturo, delno pa gre za evropska sredstva. Ker pa sredstev še ni dovolj, želijo del denarja zbrati z akcijami, kot sta iskanje varuhov labirinta in proda majic s podobo drevesa. Odprtje labirinta načrtujejo za 15. april 2011.