Svet 24.10.2010 5:00

Razstava s 450 eksponati nanovo odkriva ekspresionizem

Darmstadt, 24. oktobra - Nova razstava v Darmstadtu z okoli 450 eksponati s področja likovne umetnosti, filma, literature, gledališča, plesa in arhitekture ima za cilj nič manj kot "na novo odkriti ekspresionizem". Razstava Ekspresionizem - celostna umetnina na Mathildenhöhe je več kot zrcalna slika Modrega jezdeca, je dejal direktor Inštituta Mathildenhöhe Ralf Beil.

"Ponujamo novo odkritje ekspresionizma, kulturno-zgodovinsko panoramo," je v četrtek napovedal Beil. Razstavo bodo odprli danes, na ogled bo do 13. februarja 2011. Dela datirajo v obdobje med letoma 1905 in 1925, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med drugim je prvič razstavljena rekonstruirana ateljejska niša z izvirnimi predmeti iz podstrešnega stanovanja Ernsta Ludwiga Kirchnerja v berlinski četrti Friedenau, kjer je ta ekspresionistični slikar bival leta 1914. Posebno pozornost razstava posveča mreži umetnikov tistega časa ter povezavam med književnostjo, likovno umetnostjo in filmom.

Razstava je koncipirana kot vožnja skozi razstavne prostore. Eksponate - slike, risbe s tušem, skulpture in rokopisne zaznamke umetnikov, ki jih je vase potegnil vrtinec I. svetovne vojne - si je v Darmstadtu moč ogledovati v njihovi zgodovinski medsebojni povezanosti oziroma kot "kolektivno gibanje pred in po I. svetovni vojni", je dejal Beil.