Na hitro prelistano 23.10.2010 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 23. oktobra - Pri založbi Učila International so izdali roman letošnjega Nobelovega nagrajenca za književnost Maria Vargasa Llose Vragolije porednega dekleta. Pri Modrijanu so knjižno bero obogatili s Filozofijo Andyja Warhola, pri Mladinski knjigi z Vidno temo Williama Styrona, pri DZS pa s slikanico Peter Pan Barria Jamesa Martina in Paula Hessa.

VRAGOLIJE POREDNEGA DEKLETA - NAJNOVEJŠI ROMAN LETOŠNJEGA NOBELOVCA

Roman svetovno znanega perujskega mojstra besede Maria Vargasa Llose prinaša avtobiografske podrobnosti iz pisateljevega življenja in ključne zgodovinske dogodke druge polovice 20. stoletja. V fascinantni pripovedi o večni ljubezni avtor pred bralca postavi različne odraze ljubezni, kot so strast, bolečina, užitek, žrtvovanje in izkoriščanje. Protagonist romana je priden fant, ki se zaljubi v poredno dekle. Njegova ljubezen je večna in vdana. Poredno dekle pa je ženska, ki hlepi po bogastvu in slavi, kar skuša doseči z zapeljevanjem in izkoriščanjem. Avtor v ospredje postavlja dilemo, če je ljubezen med njima sploh možna. Roman je poslovenila Veronika Rot.

Mario Vargas Llosa se je leta 1936 rodil v perujskem mestu Arequipa. Na univerzi v Limi je študiral književnost in pravo. Med drugim se je posvečal politiki, leta 1990 je kandidiral za predsednika Peruja. Po porazu na volitvah se je preselil v London. Leta 1993 je dobil špansko državljanstvo. Trenutno živi v Španiji, kjer se posveča predvsem pisateljevanju. Svoj prvi literarni uspeh je doživel že s prvim romanom Mesto in ščeneta. Med slovenskimi prevodi so poleg prvega in zadnjega romana še Zelena hiša, Pogovor v Katedrali, Kdo je ubil Palomina Molera, Hvalnica mačehi in Pripovedovalec.

FILOZOFIJA ANDYJA WARHOLA - FILOZOFIJA ENEGA NAJBOLJ EKSCENTRIČNIH UMETNIKOV PREJŠNJEGA STOLETJA

Filozofija ameriškega umetnika Andyja Warhola ponuja filozofijo na drugače način. Ne le zato, ker je njen avtor eden najbolj opaznih umetnikov prejšnjega stoletja, temveč predvsem zato, ker velja tudi za enega najbolj ekscentričnih. Takšna so tudi umetnikova razmišljanja o ljubezni, spolnosti, lepoti, slavi, delu, denarju, New Yorku, Ameriki in o samem sebi, so zapisali pri Modrijanu. Njegove misli so "odštekane", a obenem povsem preproste. Razkrivajo umetnikovo življenje, njegovo "nenavadnost navad" in so obenem dokument časa ter neoavantgarde, pa čeprav je pri Warholu tudi ta koncipirana malce drugače. Delo je prevedla Lili Potpara, spremno besedo pa je prispeval Lev Kreft.

Andy Warhol (1928-1987), rojen kot Andy Warhola, je bil slikar in grafični umetnik, ustvaril pa je tudi tudi vrsto filmov, med njimi velja omeniti najbolj slavnega Chelsea Girls. Vrhunec slave je doživel v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja, in sicer kot stalni gost svoje Tovarne, kamor so zahajali številni slavni umetniki tistega časa. Bil je eden izmed utemeljiteljev pop arta. Med najbolj odmevnimi deli sta Campbellova juha (Campbell soup) in Marilyn Monroe.

VIDNA TEMA - IZPOVED O DEPRESIJI PRIZNANEGA AMERIŠKEGA PISATELJA WILLIAMA STYRONA

Pisatelj v delu pretresljivo spregovori o svojem zdrsu v vrtinec depresije. Bolečina, ki jo je občutil, je bila skorajda fizična. Prignala ga je na rob norosti in smrti, vendar se ji je uprl. Psihiatrinja Vesna Švab je v spremni besedi zapisala, da knjiga prinaša sporočilo o potrebi po spoštljivem odnosu do ljudi, ki so zaradi svoje občutljivosti, zlorab, prikrajšanosti ali osamljenosti doživeli bolezen, ki je prizadela njihovo upanje in vero vase. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je depresija najbolj pogosta oblika duševne motnje, saj se z njo v življenju spopade okoli 20 odstotkov ljudi. Delu so dodane informacije v pomoč slovenskemu bralcu, ki ga pesti depresija. Delo je prevedla Eva Tomič.

William Styron (1925-2006), ameriški pisatelj in esejist, je zaslovel z romanoma Izpovedi Nata Turnerja in Sophiejina odločitev. Oba romana sta izšla tudi v slovenskem prevodu. Leta 1969 je v prevodu izšel tudi njegov prvi roman Lezi v temo, ki ga je napisal pri 26 letih. Po romanu Sophiejina odločitev je bil posnet tudi film z Meryl Streep v glavni vlogi, za Izpovedi Nata Turnerja pa je prejel Pulitzerjevo nagrado. V delih je pogosto pisal o alkoholizmu in depresiji, s katerima se je tudi sam boril dolga leta.

PETER PAN - ZVOČNA SLIKANICA O PRILJUBLJENEM OTROŠKEM JUNAKU

Skrajšano zgodbo škotskega pisatelja Jamesa Matthewa Barrieja o Petru Panu v novi preobleki odlikujejo ilustracije avstralskega ilustratorja Paula Hessa (1961) in postavljanke z zvoki iz ozadja. Mladi bralec lahko s Petrom Panom poleti v čudovite pustolovščine, se skrije pred krokodilom, ki tiktaka, se spoprime z morskimi razbojniki in ugotovi, ali še verjame v vile, so zapisali v DZS.

James Matthew Barrie (1860 - 1937) je škotski pisatelj in dramatik, ki je zaslovel prav s Petrom Panom oz. dečkom, ki ne bo nikoli odrasel in običajno deklico Wendy ter njunimi dogodivščinami v deželi Nikjernikoli.