Svet 24.10.2010 5:30

Nov založniški prijem: dvojna izdaja - roman brez slik in roman brez besed

Beograd, 24. oktobra - Založba Stubovi kulture je pred Beograjskim knjižnim sejmom, ta bo od 25. do 31. oktobra, objavila Ultramarin, novi roman hišnega avtorja Milete Prodanovića. Multimedialna predstavitev bo pod geslom Sprehod skozi roman na sejmu v soboto, 30. oktobra. S to knjigo založba uvaja nov standard, objavo dveh knjig - roman brez slik in roman brez besed.

Roman brez besed spremlja dogajanje romana tako, da predstavlja reprodukcije omenjenih umetniških del in fotografije iz družinskega albuma - v polni barvitosti in na najkvalitetnejšem papirju. Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, se knjigi prodajata ločeno.

Po besedah glavnega urednika Ivana Radisavljevića je to "najintimnejša Prodanovićeva knjiga, drugačna od vseh, kar jih je napisal doslej, s številnimi avtobiografskimi podrobnostmi". Pisateljeva pripoved o očetovi smrti bralca popelje v pripovedovalčev svet, bogat s spomini na otroštvo in odraščanje. Pripovedovalec se med pospravljanjem očetovega ateljeja spominja otroštva in v glavi rekonstruira davno potovanje po Italiji, kjer se je marsikaj začelo.

Ultramarin je po Radosavljevićem zatrjevanju mogoče vzporejati samo z romani Kiša in Albaharija. Mileta Prodanović je eden vodilnih srbskih prozaistov, esejistov in likovnih umetnikov, dobitnik številnih književnih nagrad. Pri založbi Stubovi kulture pa objavlja od njenih začetkov.