Slovenija 23.10.2010 12:34

Naskov dvorec v Mariboru uradno preimenovan v Vetrinjski dvor

Maribor, 23. oktobra - Naskov dvorec v središču Maribora, ki velja za sedež projekta Evropske prestolnice kulture 2012, se po novem imenuje Vetrinjski dvor. Ministrstvo za kulturo je namreč v register nepremične kulturne dediščine vneslo spremenjeno ime, so sporočili iz javnega zavoda Maribor 2012, ki ima sedež v tej stavbi.

Stavba na vogalu med Vetrinjsko ulico in Grajskim trgom je širši javnosti znana pod različnimi imeni. Ime Naskov dvorec je dobila po usnjarju Alojzu Nasku, zadnjem lastniku hiše, ki jo je kupil leta 1828, pred tem pa se je imenovala tudi Oreški dvor in Vetrinjski dvor.

Strokovnjaki za varovanje kulturne dediščine so tik po obnovi dvorca decembra 2009 aktivirali postopek za preimenovanje v Vetrinjski dvor, saj gre po njihovem za eno prvih imenovanj, ki se je uporabljalo vse do začetka 19. stoletja.

Dvorec so na seznam najpomembnejših kulturno-umetnostnih spomenikov v Sloveniji uvrstili leta 1961, iz leta 1964 pa izvirata sklep in odločba, da je hiša št. 30 v Vetrinjski ulici kulturno-umetnostni spomenik. Leta 1992 je bil dvorec razglašen za spomenik lokalnega pomena, leta 2001 pa je bil vpisan v register nepremične kulturne dediščine.

V meščanski hiši, ki se prvič omenja že leta 1222, je bilo med leti 1785 in 1806 prvo mariborsko gledališče, do leta 1814 je bila sedež okrožnega urada, sedaj pa je sedež javnega zavoda Maribor 2012, ki je nosilec projekta Evropska prestolnica kulture.

Obnova dvorca je bila vredna 3,2 milijona evrov, od tega so iz evropskih sredstev pridobili nekaj več kot dva milijona evrov, preostanek pa je pokrila Mestna občina Maribor. V prenovljeni podobi je vrata odprl decembra lani in doslej gostil že vrsto kulturnih in družabnih prireditev.