Slovenija 22.10.2010 21:14

Nagrajenec festivala Urška je Sergej Harlamov s Ptuja

Slovenj Gradec, 22. oktobra - Nagrajenec letošnjega festivala mlade literature Urška je Sergej Harlamov s Ptuja, je na nocojšnji sklepni prireditvi festivala v Slovenj Gradcu sporočila letošnja selektorica festivala, pesnica Lucija Stupica. Zmagovalcu bo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti naslednje leto natisnil prvenec in zagotovil mentorsko pomoč pri njegovi pripravi.

Nominacij za nagrado je bilo šest s skupno devetimi avtorji. Poleg zmagovalca so to bili še skupina štirih pesnikov iz Ljubljane in okolice s prvopodpisano Urško Pribor, Robert Kuret iz Ljubljane, Jernej Markelj iz Slovenske Bistrice, Miha Mele iz Središča ob Dravi in Aja Zamolo iz Frama.

Skupno je letos na literarnem natečaju revije Mentor za festival Urška sodelovalo 117 avtorjev, ki so vsi imeli možnost, da se udeležijo enega od šestih regijskih srečanj, kratkih literarnih delavnic, ki so jih vodili uveljavljeni literati, esejisti in kritiki. Ti so tudi izbrali avtorje najboljših besedil svojega srečanja, ki so se uvrstili v drugi krog festivala. Izmed 22 uvrščenih je nato finaliste izbrala pesnica Stupica.

Izbrani finalisti so se danes v Slovenj Gradcu predstavili najprej na literarnih matinejah, nato pa še na drevišnjem osrednjem dogodku v slovenjgraškem kulturnem domu. Tam so bila njihova besedila postavljena na oder, nekatera pa tudi uglasbena in predstavljena skozi ples.

Na osrednji prireditvi so podelili tudi nagrado najboljši samozaložniški knjigi z letnico 2009. Grafiko akademskega slikarja Karla Pečka je za nagrado dobila Marjetka Krapež za pesniško zbirko Prgišče. Posebno nagrado pa je dobila skupina mladih avtorjev za zbornik Razlogi za nebo, ki je nastal pod mentorskim vodstvom profesorice Danice Križanič Muller.

Že prej pa so danes v Slovenj Gradcu bodo podelili tudi nagrado veseličnica za najboljšo humoristično zgodbo v okviru posebnega natečaja revije Mentor. Prejela sta jo dva avtorja, Zdenko Mrkonja in Metka Lampret.

Festival mlade literature Urška 2010 se bo v soboto sklenil z literarno delavnico pesnice Lucije Stupice.