Slovenija 25.10.2010 15:37

SNG Maribor na gostovanju v Srbiji s tremi predstavami

Maribor/Beograd/Kragujevac, 25. oktobra - Ansambel Drame SNG Maribor se je odpravil na gostovanje v Srbijo. V Beogradu bo v torek v Jugoslovanskem dramskem gledališču nastopil s predstavo Patricka Marberja Od blizu v režiji Dina Mustafića, v sredo pa z Brechtovo Malomeščansko svatbo v režiji Mateje Koležnik. V Kragujevcu bo v sredo na ogled tudi avtorski projekt Diega de Bree Mali princ.

Od blizu je ena najuspešnejših sodobnih dram na temo razmerij. V njej se na duhovito-inteligenten način prepletajo tragikomične zgodbe štirih kompleksnih karakterjev: pisatelja Dana, fotografinje Anne, zdravnika Larryja in striptizete Alice, ki jih upodabljajo Matevž Biber, Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan in Eva Kraš. V na videz banalni zgodbi o ljubezenskih in seksualnih odnosih štirih ljudi se skriva surova analiza družbe.

Malomeščanska svatba navdušuje predvsem z absurdnimi situacijami ter z duhovitimi, s cinizmom in ironijo nabitimi dialogi med svati. Brecht z neusmiljeno natančnostjo razcefra malomeščane in jih obsodi lažne morale, sprenevedanja, hinavščine, lažne iskrenosti, hipokrizije, licemerstva, prešuštva, ljubosumja, sovraštva in posesivnosti. V predstavi nastopajo Peter Boštjančič, Irena Varga, Mateja Pucko, Maša Židanik, Nejc Ropret, Vladimir Vlaškalić, Ksenija Mišič, Davor Herga in Matija Stipanič.

Režiser Diego de Brea je v svojem avtorskem projektu Mali princ znamenito poetično besedilo ter Exuperyjev roman Veter, pesek in zvezde uporabil kot gradivo za gibalno uprizoritev, ki na čutno neposreden in estetski način spregovori o ujetosti posameznika v minljivost. To je mogoče premagati le z odrešilno kreacijo kot transformacijo enkratne in posamične življenjske usode v trajnejšo stvaritev, vrednoto - lepoto, so zapisali v mariborskem gledališču. V predstavi nastopa solistka mariborskega Baleta Tijuana Križman Hudernik.

Jugoslovansko dramsko gledališče (Jugoslovansko dramsko pozorište) v Beogradu je bilo ustanovljeno leta 1947 kot reprezentativno gledališče nove Jugoslavije. K sodelovanju pri ustvarjanju gledališča, ki naj bi za Jugoslavijo bilo to, kar je bil MHAT za Rusijo, so bili povabljeni mnogi najpomembnejši igralci iz kulturnih centrov Zagreba, Novega Sada, Sarajeva, Splita, Ljubljane in drugih mest. Gledališče je leta 1997 pogorelo, obnovljena zgradba pa je svoja vrata odprla šest let pozneje.

Na odru gledališča v Kragujevcu, ki od leta 1835 deluje v različnih institutivnih oblikah, se je zvrstila že vrsta umetnikov, ki so pustili sled v zgodovini gledališke umetnosti v Srbiji. Gledališče v Kragujevcu, ki se je veliko časa imenovalo po ustanovitelju prvega srbskega gledališča Joakimu Vujiću, je tekom let zraslo v sodobno gledališče. "Knjaževsko-srpski teatar", kot se imenuje danes, je tudi dom mednarodnega gledališkega festivala malih odrov JoakimInterFesta in festivala najboljših gledaliških predstav po tekstih domačih avtorjev JoakimFesta.