Slovenija 26.10.2010 4:00

Newyorška filharmonija že drugič v CD, tokrat z Alanom Gilbertom

Ljubljana, 26. oktobra - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi nastopila slovita Newyorška filharmonija. Najstarejši ameriški simfonični orkester se bo v Sloveniji predstavil drugič, tokrat pod taktirko Alana Gilberta. Izvedel bo dela Richarda Straussa, Richarda Wagnerja in Johannesa Brahmsa.

Na nocojšnjem koncertu bo mogoče prisluhniti simfonični pesnitvi Don Juan Richarda Straussa, Preludiju in Izoldini ljubezenski smrti iz opere Tristan in Izolda Richarda Wagnerja in Simfoniji št. 4 v e-molu Johannesa Brahmsa. Orkester je v Cankarjevem domu prvič nastopil leta 2006 v okviru Festivala Ljubljana.

Newyorška filharmonija je bila ustanovljena leta 1842. Orkester izvede več kot 180 koncertov letno. V letošnjem maju je odigral svoj 15.000. koncert, česar ni prekosil še noben simfonični orkester doslej.

Orkester se je ves čas zavzemal za novo glasbo svojega časa, izdajal naročila za nova dela skladateljem in premierno predstavljal številne izvedbe novih del. Filharmonija slovi kot svetilnik ameriškega glasbenega življenja, obenem pa pogosto gostuje tudi po svetu.

Seznam skladateljev in dirigentov, ki so vodili orkester ali z njim sodelovali, obsega imena, kot so Antonin Dvoržak, Gustav Mahler, Richard Strauss in Igor Stravinski.

Glasbeni vodja orkestra je od septembra 2009 Alan Gilbert, ki je vodstvo kot prvi Newyorčan v zgodovini orkestra prevzel od Lorina Maazla.

Gilbert je v letu 2008 še zadnjič kot glavni dirigent nastopil s Kraljevim filharmoničnim orkestrom iz Stockholma, kjer so ga imenovali za dirigenta lavreata. Od leta 2004 je glavni gostujoči dirigent Simfoničnega orkestra Severnonemškega radia iz Hamburga, vodi pa tudi druge orkestre po vsem svetu.