Slovenija 26.10.2010 14:07

V Kavarni Union premiera koncertne pripovedi Tri zdrave Marije in en oče naš

Ljubljana, 26. oktobra - V Kavarni Union bo v petek ob 20. uri premierno na ogled koncertna pripoved Tri zdrave Marije in en oče naš. Glasbena predstava v produkciji Pripovedovalskega Varieteja, KD Priden možic in društva Familija je nastala na podlagi pripovedovalskega večera, ki so ga nadgradili še s koncertno in odrsko postavitvijo, je povedala pripovedovalka Ana Duša.

Koncertno pripoved oblikuje umetniška ekipa, ki je nastopila že na pripovedovalskem večeru, k sodelovanju pa so povabili režiserja Mareta Bulca in glasbenike iz skupine Katalena: Polono Janežič, Boštjana Narata in Vesno Zornik. Dramaturgija projekta je delo Špele Frlic, scenografija pa Damirja Leventića.

Tri zdrave Marije in en oče naš združujejo pripovedovalske prvine z avtorsko glasbo in reinterpretacijo treh slovenskih baladni pesmi: Lenčica, Gregcova sestričica, Nuna in Grajska gospa ubije majerici sina, danske zgodbe Rdeča in bela vrtnica ter zgodbe makedonskega pisca Petra A. Andreevskega Vampir.

Janežičeva, ki je poskrbela za glasbeno plat projekta, je na današnji novinarski konferenci povedala, da je glasbeni izbor nastal zelo naravno in spontano ter da glasba koncertne pripovedi kljub aktualizaciji narodnih pesmi ostaja enostavna, spevna in zapomljiva.

Za pomoč pri režiji so prosili Bulca, ki je Ano Duša, kot je povedala, navdušil s izjavo: "Vedno sem si želel režirati koncert". Bulc upa, da bo kolaž pripovedovanja, glasbenih vložkov in odrske postavitve, ki v Sloveniji ni prav pogost, prepričal občinstvo.

Koncertna pripoved, za katero je besedila izbrala Duša, je prva stalna produkcija Pripovedovalskega Varieteja, ki od leta 2009 deluje kot društvo. Sicer je Pripovedovalski Variete del Varietejevega programa, ki poteka v Kavarni Union. Variete je glasbeno gledališče, ki je nastalo oktobra 2009. V prvi sezoni je izvedlo predstave, kot so Patty Diphusa, Senca tvoj'ga psa in Moskva - Petuški. Vzporedno poteka tudi program Varietejček, ki ga za najmlajše pripravljajo ob sobotah dopoldan.

Enkrat mesečno v kavarni pripravijo tudi pogovor Filozofiranje v Varieteju, ki ga z znanimi osebnostmi vodi filozof in glasbenik Boštjan Narat. Letos Pripovedovalski Variete skupaj s KD Priden možic pilotsko izvaja celoletno šolo pripovedovanja. Program je namenjen predvsem invalidni mladini, ki ji želijo približati veščine pripovedovanja.

V Kavarni Union poleg prireditev glasbenega Varietejeva gledališča, ki je nosilec kulturnega programa, ponujajo tudi druge dogodke, kot so večeri stand up komedije, brezplačni etno koncerti Folk Union, literarni in plesni večeri, branje z Manco Košir in potopisna predavanja.