Svet 26.10.2010 16:16

Italijanski minister za kulturo Sandro Bondi poziva zasebnike k vlaganju v gledališče

Rim, 26. oktobra - Italijanski minister za kulturo Sandro Bondi poziva zasebnike, naj vlagajo v gledališča in operne hiše. "Italijanska kultura ne sme biti odvisna samo od prispevkov države, temveč jo morajo podpirati tudi družba in zasebniki. Tako lahko rešimo kulturo ter okrepimo njeno neodvisnost in moč," je v Genovi danes dejal Bondi.

Bondi se je v Genovi mudil na sestanku, posvečenem prihodnosti operne hiše "Carlo Felice", ki ji grozi bankrot. "Italijanska operna gledališča so v težkem položaju, vendar bomo z reformami, ki jih je sprejela Berlusconijeva vlada, italijanski operni glasbi lahko zagotovili trdnejšo podlago," je dejal Bondi. Avstrijska tiskovna agencija APA ob tem še poroča, da je menda več podjetnikov pripravljenih reševati to opero v Genovi.

Okoli 300 sodelavcev opere "Carlo Felice", ki ima dolgo tradicijo, že več tednov dela s skrajšanim delovnikom. Grozi jim, da jih bodo odpustili, kajti hiša ima dolgove v višini 17 milijonov evrov.

Županja Genove Marta Vincenzi je že povedala, da v mestni blagajni ni denarja za plače teh zaposlenih. Pred poldrugim letom je do grla zadolženo operno gledališče dobilo prisilnega upravnika, ki pa ni zmogel najti rešitve za finančne težave in je pred kratkim vrgel puško v koruzo. Operna hiša je poslej brez vodstva. Sindikati so zagrozili z zasedbo teatra, če vlada nemudoma ne poseže vmes in ne najde rešitve.