Slovenija 26.10.2010 20:02

Mariborskega festivala DokMa letos ne bo

Maribor, 26. oktobra - Organizatorji vsakoletnega mednarodnega filmskega festivala Dokumentarci v Mariboru (DokMa) so se odločili, da letošnje že sedme izvedbe festivala ne bodo izpeljali. Kot so v festivalskem odboru pojasnili v sporočilu za javnost, so takšno odločitev z večino glasov sprejeli predvsem zaradi nejasnega financiranja.

Sklep o odpovedi festivala je bil sprejet po izkušnjah iz leta 2009, ko so organizatorji pogodbe o sofinanciranju festivala iz javnih virov za sredstva Filmskega sklada in sredstva, namenjena razvijanju in podpori programa Evropske prestolnice kulture (EPK), podpisali šele nekaj tednov po festivalu. Ob tem so pogodbeno zagotovljen denar prejeli šele spomladi letos, ko so bile že v teku priprave na prihodnji festival.

"Pri organizaciji in izvedbi letošnjega festivala ne želimo ponoviti prakse lanskega leta, saj ta kljub ustrezni podpori sponzorjev zahteva izčrpavanje producentov in partnerjev festivala. Ker do začetka oktobra nismo dobili zagotovila o ustrezni finančni podpori, ki pripada festivalu nacionalnega pomena in z edino nacionalno nagrado za dokumentarne filme, smo bili prisiljeni sprejeti odločitev, da odpovemo letošnji dogodek," so pojasnili organizatorji, ki v takšnih razmerah ne želijo povečevati tveganja z nadaljevanjem organizacije in izvedbo festivala.

Festival DokMa že od leta 2004 razvija in vzpodbuja razvoj, produkcijo in distribucijo dokumentarnega filma v Sloveniji. Zadnja tri leta so na njem podeljevali prvo redno nagrado za slovenske dokumentarne filme, zlati lokvanj, v mednarodni konkurenci pa školjko trikotničarko.

Ob tem je DokMa z mednarodnim mreženjem festivala povečevala prepoznavnost slovenskih dokumentaristov v tujini. Posredno je delovanje festivala povečalo tudi zanimanje drugih slovenskih filmskih festivalov in organizatorjev dogodkov ter vplivalo na povečanje zanimanja slovenskih distributerjev za dokumentarni film.