Svet 28.10.2010 5:00

Češka državna nagrada za književnost Atoninu Bajaji

Praga, 28. oktobra - Češko državno nagrado za književnost je ministrstvo za kulturo letos namenilo 68-letnemu pisatelju Antoninu Bajaji za lani objavljeni roman "Na krasne modre Drevnici" (Na krasni modri Drevnici). Roman je tudi v ožjem izboru za literarno nagrado Josefa Škvoreckega, bil pa je tudi med finalisti za nagrado magnesia litera.

Češki pisatelj Antonin Bajaja, ki se je rodil v Zlinu, je avtor romana Po volčje, ki bo v prevodu in s spremno besedo Nives Vidrih v kratkem izšel pri slovenski založbi Modrijan. Po volčje je izšel že v beloruščini in madžarščini, v pripravi je tudi prevod v ruščino.

Bajaja, po poklicu zootehnik, je bil do leta 1991 zaposlen v kmetijstvu. Potem je delal kot novinar, urednik, publicist, urednik radia Svobodna Evropa. Od leta 1996 je vodil seminarje kreativnega pisanja na univerzah v Olomoucu in Zlinu. Je soustanovitelj revije za kulturo in družbo Zvuk.

Piše predvsem romane in tudi poetična, lirska besedila: "Mluviti stribro" (Govoriti je srebro, 1982), "Duely" (Dvoboji, 1988), "Pastoralni: Texty na betlemskou notu (Pastorale, 1994), "Na šene blaue Drevnici" (Na schöner blaue Drevnici, 1996), "Zvlčeni - Romaneto o vlcich, lidech a akazech" (Po volčje, 2003), Na krasne modre Drevnici (Na krasni modri Drevnici, 2009). Za roman Po volčje je leta 2004 dobil ugledno češko nagrado magnesia litera.

Slovenski založnik na svoji spletni strani navaja, da se pretežno vsa Bajajeva dela, tudi roman Po volčje, dogajajo na podeželju na Valašskem na severovzhodu Češke republike. Bajaja gradi svoje zgodbe in značajske profile svojih junakov predvsem na družinskih odnosih in dednih vezeh, na povezavi podeželskega človeka z naravo.