Slovenija 27.10.2010 11:24

V Ljubljani svetovno srečanje klavirskih pedagogov

Ljubljana, 27. oktobra - V Grand hotelu Union se je danes začela 32. mednarodna konferenca EPTA (European Piano Teachers Association), ki velja za največji letni dogodek za klavirske pedagoge v svetovnem merilu. V letu, ko glasbena javnost praznuje 200-letnico rojstva skladatelja Frederica Francoisa Chopina, se bo več kot 200 gostov posvetilo temi Chopin v sodobnem svetu.

Program konference, ki bo potekala do 30. oktobra, obsega predavanja na temo pianizma, klavirske pedagogike, glasbene medicine in številne okrogle mize. Večeri v Beli dvorani Grand hotela Union bodo rezervirani za klavirske recitale.

Nocoj bo nastopil eden vodilnih britanskih pianistov Murray McLachlan, ki bo izvedel Chopinove preludije (op. 28) in variacije na te preludije skladatelja Ronalda Stevensona. V četrtek bo sledil nastop slovenskega pianista Petra Milića, ki velja za vrhunskega Chopinovega poustvarjalca, v soboto pa bo na vrsti še poljski pianist Andrej Jagodzinski trio, ki se bo občinstvu predstavil z jazzovskimi priredbami Chopina.

Slovenski organizatorji napovedujejo udeležbo več častnih gostov, od specialistov za Chopinovo glasbo do priznanih pedagogov in specialistov glasbene medicine, ki želijo skrb za glasbenike promovirati tudi v Sloveniji.

Na konferenci bo predstavljen projekt Mednarodni Pianissimo, v sklopu katerega se bodo predstavili štirje slovenski pianisti, diplomanti, rojeni po letu 1980. Komisija je na avdiciji izbrala Ivana Ferčiča, Tadeja Horvata, Ano Šinkovec in Tjašo Šulc. Slovenski organizatorji pričakujejo, da bodo mlade upe opazili tudi predstavniki drugih držav ter jim pomagali pripraviti koncert v tujini.

Združenje EPTA je bilo ustanovljeno leta 1978 v Veliki Britaniji. Danes združuje 40 članic, tudi Slovenijo. Društvo klavirskih pedagogov Slovenije EPTA je bilo ustanovljeno leta 1998, njegov predsednik je Vladimir Mlinarić.