Slovenija 27.10.2010 12:32

Slovenski literati na turnejo po Nemčiji

Berlin/Leipzig, 27. oktobra - Skupina slovenskih pesnic in pesnikov bo v sklopu literarne turneje Zlati čoln 2010 med 2. in 7. novembrom obiskala Nemčijo. Na predavanjih, literarnih in glasbenih nastopih ter pogovorih s svojimi nemškimi kolegi in prevajalci se bodo predstavili Barbara Korun, Jani Kovačič, Taja Kramberger, Tatjana T. Jamnik in Iztok Osojnik.

Skupini, ki bo gostovala v Regensburgu, Berlinu in Leipzigu, se bo na turneji priključil tudi prevajalec in moderator Slavo Šerc.

V Regensburgu se poleg literarno-glasbenega srečanja obetata predavanji za študente slovenščine in slavistike. Taja Kramberger bo spregovorila na temo Kraji memorije v literarni topografiji in literarnem polju 30. let 20. stoletja v Dravski banovini, Iztok Osojnik pa bo podal svoj pogled na temo Srečko Kosovel in sodobna slovenska poezija: med politiko in njeno pozabo v poeziji.

V Berlinu se bodo Korunova, Kovačič, Krambergerjeva, Jamnikova in Osojnik na srečanju slovenskih, nemških in avstrijskih književnih prevajalcev predstavili tudi kot prevajalci, večer pa bo ponovno rezerviran za literaturo in glasbo.

Zadnja postaja turneje, Leipzig, bo poleg kulturnega dela obsegala še srečanje s predstavniki revije EDIT Leipzig, od katerega si, kot je sporočil Osojnik, obetajo sodelovanje.

Turneja po Nemčiji bo tudi ponudila priložnost za navezovanje stikov z nemškimi organizatorji literarnih prireditev. Gostovaje organizira Literarno društvo IA v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom Police Dubove.

Društvo IA se ukvarja z organizacijo pesniških in prevajalskih delavnic, konferenc, simpozijev, seminarjev, festivalov, branj, turnej in drugih dogodkov s področja mednarodnega literarnega udejstvovanja v Sloveniji in v mednarodnem prostoru.

Poleg tega društvo posreduje informacije o avtorjih in prevajalcih, organizira dve dvotedenski prevajalski rezidenci ter ureja in izdaja knjige. Društvo ima sedež v Ljubljani, večina njegovih dejavnosti pa poteka v Škocjanu na Krasu.