Svet 29.10.2010 6:00

Na pisateljskem društvu v Zagrebu komemoracija ob smrti akademika Aleksandra Flakerja

Zagreb, 29. oktobra - Na Hrvaškem društvu pisateljev (HDP) so se na komemoraciji v sredo poslovili od akademika Aleksandra Flakerja, uglednega literarnega zgodovinarja in teoretika. Flaker, veliko ime hrvaške moderne znanosti o književnosti, je v 87. letu življenja po hudi bolezni umrl 25. oktobra.

Flaker je bil eden najpomembnejših in najplodovitejših književnih teoretikov in esejistov, prevajalec, avtor številnih del na temo ruske in hrvaške književnosti, komparativistike in teorije književnosti.

Bil je največji strokovnjak za rusko avantgardo, je povedal predsednik pisateljskega društva Velimir Visković. Akademika je, kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, označil za človeka izjemne širine, ki je tekoče govoril pet ali šest jezikov, znal pa jih je najmanj deset. Količina informacij v njegovih knjigah je vedno očarala, je dodal.

Predsednica Hrvaškega centra PEN Nadežda Čačinović je dejala, da je bil Flaker svojevrsten nosilec spominjanja. Od njega je bilo moč izvedeti vse, kar se je v književnosti dogajalo v 20. stoletju, poleg tega je ponujal dodatne, drugačne poglede na stvari.

Flakerjev opus obsega dela o književnosti 19. stoletja do ruske avantgarde, česar ni zmogel na takšen način pokriti noben drug znanstvenik, je dodal akademik Tonko Maroević. Flaker je kot rojeni Poljak, navezan na rusko mater, a Hrvat po opredelitvi, pripadal skupini, ki dokazuje, da ne obstajata etničnost in genetski kod, temveč intelektualna in emotivna opredelitev, je menil publicist Nenad Popović. Napovedal je skorajšnji izid drugega dela Flakerjeve avtobiografije oziroma "avtotopografije".