Svet 31.10.2010 5:30

Wim Wenders o snemanju filma o pedofilskih škandalih v Cerkvi

Bruselj, 31. oktobra - Nemški filmar Wim Wenders je napovedal snemanje filma o pedofilskih škandalih v Katoliški cerkvi, v katerem namerava razgaliti molk v duhovniški hierarhiji, vključno s papeževim. "Prepričan sem, da je filmska snov," je režiser povedal za francosko tiskovno agencijo AFP v Bruslju, ob robu srečanja pod okriljem EU o promociji filmskega študija.

Italija, Benetke. Režiser Wim Wenders s soprogo Donato. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Režiser Wim Wenders s soprogo Donato.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Wenders drugih podrobnosti v tej fazi priprav ni želel razkriti. Režiser, znan po filmih Paris, Texas, Nebo nad Berlinom, Buena Vista Social Club in drugih, papeža Benedikta XVI. obsoja, ker ni presekal "začaranega kroga" molka o zlorabah pedofilov v naročju Katoliške cerkve.

"Cerkev v celoti, vse od papeža navzdol, se vedno nagiba k prikrivanju zadev" in tako je "dolgo vztrajala pri tem, da je bolje ostati tiho", meni režiser. "Toda prekršitelje je treba kaznovati," je prepričan dobitnik zlate palme iz Cannesa za Paris, Texas.

Wenders, ki že deset let predseduje Evropski filmski akademiji, se je vključil v kampanjo, ki jo je prejšnji mesec zagnala nemška televizija z namenom, da prepričajo žrtve spolnih zlorab pedofilov, naj spregovorijo.

Režiser, ki je danes star 65 let, je bil prvih 20 let katolik, potem se je odvrnil od vere. Nazadnje se je spreobrnil v protestantizem in postal prezbiterijanec.

"Ne morete simpatizirati s Cerkvijo", ko gre za pedofilijo, meni Wenders, storilcev se "pod nobenim pogojem ne sme podpirati, saj to samo neprestano rojeva zlo".