Slovenija 28.10.2010 13:51

Obnova ptujskega dominikanskega samostana se lahko začne

Ptuj, 28. oktobra - Mestna občina Ptuj je ta mesec pridobila gradbeno dovoljenje za začetek obnove dominikanskega samostana. Po besedah župana Štefana Čelana se bodo najprej lotili selitve muzejskih zbirk na nadomestno lokacijo, predvidoma prihodnjo jesen pa bodo stekla gradbena dela. Prva faza del, ki zajema le cerkveno ladjo, naj bi bila končana poleti 2012.

Ptuj, Samostan. Obnova ptujskega dominikanskega samostana. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Ptuj, Samostan.
Obnova ptujskega dominikanskega samostana.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Ptuj, Mestna hiša Ptuj. Novinarska konferenca pred začetkom gradnje dominikanskega samostana in stare steklarske. Srečko Štajnbaher z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor in konservatorski svetovalec Robert Peskar. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Ptuj, Mestna hiša Ptuj.
Novinarska konferenca pred začetkom gradnje dominikanskega samostana in stare steklarske.
Srečko Štajnbaher z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor in konservatorski svetovalec Robert Peskar.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Ptuj, Samostan. Obnova ptujskega dominikanskega samostana. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Ptuj, Samostan.
Obnova ptujskega dominikanskega samostana.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Gradbeno dovoljenje je bilo izdano po pridobljenem soglasju stroke in še pravi čas, da se lahko občina s projektom prijavi na razpis za evropska sredstva, je na današnji novinarski konferenci v ptujski mestni hiši povedal župan.

Stroške prve faze, ki zajema preureditev cerkvene ladje v večnamensko prireditveno dvorano s 500 sedeži ter ureditev toaletnih prostorov in garderobe, ocenjujejo na 5,3 milijona evrov. Še 1,5 milijona evrov pa naj bi stala selitev arheoloških muzejskih zbirk, ki se trenutno nahajajo v dominikanski cerkvi, v bližnjo stavbo nekdanjega kmetijskega kombinata.

Arheologi se strinjajo glede nujnosti obnove samostana, a opozarjajo, da se projekt vse preveč osredotoča na novo vsebino samostana in pozablja na pomen dejavnosti, ki so trenutno v njem. "Ne le samostan, tudi arheološke zbirke so kulturni spomenik," je poudaril direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Aleš Arih. Opozoril je še, da je treba zbirke umakniti še pred začetkom kakršnih koli gradbenih del, in to na lokacijo, ki bo ustrezala njihovim potrebam.

Čelan je zatrdil, da bo muzej preseljen pravočasno in da bodo na novi lokaciji imeli boljše pogoje za delo kot doslej. Hkrati se Čelan zaveda, da arheologija na Ptuju potrebuje sodoben in mnogo večji muzejski prostor, kar pa bo mogoče uresničiti šele čez kakšnih deset let. "2012 je le začetek zgodbe, ki jo bo nato treba nadaljevati," je dejal.

Do konca leta 2012, ko bo Ptuj skupaj s partnerskimi mesti Evropska prestolnica kulture (EPK), bo obnovljena le dvorana v nekdanji dominikanski cerkvi, ki predstavlja eno od stranic samostanskega kvadrata, preostali deli kompleksa, ki izhaja iz leta 1230, pa bodo prišli na vrsto pozneje.

Konservatorski svetovalec Robert Peskar je zatrdil, da bodo pristojne službe za varstvo kulturne dediščine pozorno spremljale obnovo. Zaenkrat so uskladili posege, ki so predvideni v prvi fazi del, s strogimi določili pa bodo nadaljevali tudi naprej, saj so že dosedanje raziskave pokazale zanimiva odkritja, med drugim tudi arheološke plasti vse do zgodnje antike.

"Če bo projekt izveden v skladu s temi določili, bo obnovljeni dominikanski samostan dostojno počastil laskavi naziv evropske prestolnice kulture," je menil Peskar. V to je prepričan tudi projektant Milan Tomac iz arhitekturne pisarne Enota.