Slovenija 28.10.2010 17:03

Mariborska Drama na sarajevskem gledališkem festivalu

Sarajevo, 28. oktobra - Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje na jubilejni 50. mednarodni gledališki festival (MESS) v Sarajevo, kjer bo v petek nastopila z avtorskim projektom Diega de Bree Mali princ. Dan kasneje se bo predstavila še z gledališko-lutkovno predstavo za otroke Pravljica o carju Saltanu Aleksandra Sergejeviča Puškina.

Mednarodni gledališki festival (MESS) velja za najstarejši gledališki festival na Balkanu. "Od ustanovitve leta 1960 si je izboril pozicijo enega najpomembnejših festivalov v tem delu Evrope, ki je že pol stoletja sinonim za vrhunsko gledališko produkcijo," so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v mariborski Drami.

Festival s prizorišči v Sarajevu in Zenici letos poteka od 15. do 31. oktobra pod motom Večno mlad. Tokrat izjemoma ni tekmovalnega, pač pa slavnostnega značaja. Na programu je 35 predstav z več kot 600 udeleženci iz 14 držav.

Obe predstavi SNG Maribor bosta na ogled v sarajevskem Teatru mladih. Režiser Diego de Brea je v avtorskem projektu Mali princ uporabil motive iz del Antoina de Saint-Exuperyja in v predstavo povabil solistko mariborskega baleta Tijuano Križman Hudernik.

Puškinova Pravljica o carju Saltanu pa je nastala v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana in v režiji enega najbolj znanih ruskih igralcev in režiserjev Aleksandra Anurova. Igrajo Nataša Matjašec Rošker, Ivica Knez in Viktor Meglič.

Drama SNG Maribor je pred odhodom v Sarajevo gostovala v Srbiji. V Jugoslovanskem dramskem gledališču (JDP) je v torek odigrala predstavo Od blizu Patricka Marberja v režiji Dina Mustafića, v sredo pa Malomeščansko svatbo Bertolda Brechta v režiji Mateje Koležnik.