Slovenija 29.10.2010 10:59

Stoječe ovacije in vzkliki odobravanja za film Piran - Pirano in Gorana Vojnovića v Sarajevu

Sarajevo, 29. oktobra - Celovečerni filmski prvenec Piran - Pirano režiserja in scenarista Gorana Vojnovića in producenta Arsmedie ter člani ekipe filma so v nabito polni dvorani kina Meeting Point v Sarajevu po četrtkovi premierni projekciji filma doživeli stoječe ovacije in vzklike odobravanja.

Dvorana sprejme okoli 400 gledalcev, a so morali namestiti nekaj deset dodatnih sedežev, da so zadostili zanimanju, so sporočili producenti.

S tem se je začela tudi uradna distribucija filma v Bosni in Hercegovini, ki poteka pod okriljem distributerja Obala Art Centar in produkcijske hiše DEPO iz Sarajeva, ki je partner projekta. Pokrovitelj premiere je bilo slovensko veleposlaništvo v Sarajevu, udeležili pa so se je predstavniki tamkajšnjih veleposlaništev ter znani obrazi sarajevskega filmskega, gledališkega, glasbenega in družabnega življenja.

Goran Vojnović je ob premieri v Sarajevu izjavil: "Čeravno je v filmu Piran - Pirano prikazano dogajanje ob koncu druge svetovne vojne, bosanski gledalci njegovo zgodbo v mnogočem primerjajo z dogajanji pred 15 leti. Kot je lepo povedal Moamer Kasumović; vse vojne morda niso enake, a so zato vselej enake njihove posledice. In ker gre za film, ki govori ravno o brezkončnih posledicah neke davno minule vojne, Piran - Pirano v Bosni ljudje še kako zelo razumejo."

Pred premiero je bila v Meeting Pointu v Sarajevu tudi dobro obiskana novinarska konferenca, na kateri je "gostitelj", bosanski igralec Moamer Kasumović, poudaril pozitivno vzdušje na snemanju ter izjemno sporočilnost filma, ki bo po njegovem dobro sprejeta tudi v Sarajevu in drugod po BiH.

"Vsi bosanski mediji napovedujejo filmu lep uspeh. Predvsem zato, ker tudi tukajšnji prebivalci danes doživljajo to, kar glavni junaki v filmu Piran - Pirano, samo da je časovna distanca 15 let in ne pol stoletja," je še povedal producent Franci Zajc.