Na hitro prelistano 20.11.2010 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 20. novembra - Pri založbi Modrijan je izšel roman Erice Johnson Debeljak Prepovedani kruh in roman Philipa Rotha Ogorčenje. Mladinska knjiga je ponatisnila dve knjigi Dese Muck Blazno resno o seksu in Blazno resno popolni z ilustracijami Mateja de Cecca, Založba 2000 pa je izdala knjigo zdomskega avtorja Toneta Brulca Šepetanje škratov.

Ljubljana. Roman Ogorčenje avtorja Philipa Botha. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Ogorčenje avtorja Philipa Botha.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Prepovedani kruh avtorice Erice Johnson Debeljak. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Prepovedani kruh avtorice Erice Johnson Debeljak.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Blazno resno popolni avtorice Dese Muck. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Blazno resno popolni avtorice Dese Muck.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Šepetanje škratov avtorja Toneta Brulca. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Šepetanje škratov avtorja Toneta Brulca.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Blazno resno o seksu avtorice Dese Muck. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Blazno resno o seksu avtorice Dese Muck.
Foto: STA

PREPOVEDANI KRUH - NOVI ROMAN ERICE JOHNSON DEBELJAK

Prepovedani kruh je avtobiografski roman pisateljice ameriškega rodu, v katerem začne zgodbo z newyorško avanturo z eksotičnim slovenskim pesnikom, ki se nadaljuje s skokom v zakon in selitvijo v daljne kraje. Tu se vse, vključno s primerjavo razsežnosti New Yorka in Ljubljane, ki je postala njen novi dom, v hipu obrne skoraj na glavo. Sveže zaljubljeni tujki novo življenje prinese obilico prijetnih in vsaj toliko neprijetnih presenečenj. Spomini pisateljice, izrisani izostreno, a humorno, se lahko berejo kot burna ljubezenska zgodba, emigrantsko pričevanje pa tudi kot zanimiv pogled "drugega" na Slovenijo.

Erica Johnson Debeljak (1961) se je iz rodnega San Francisa preselila v New York, leta 1993 pa v Ljubljano. Študirala je ekonomijo, francosko književnost in kreativno pisanje. Kot kolumnistka in pisateljica objavlja tako v Sloveniji kot v ZDA ter prevaja iz slovenščine v angleščino. O osebni emigrantski izkušnji je spregovorila že leta 1999 v prvencu Tujka v hiši domačinov, zatem pa objavila še biografijo Srečko Kosovel: pesnik in jaz (2004) in zbirko kratkih zgodb Tako si moj (2007). Pričujoči roman je bil kot "Forbidden Bread" najprej objavljen v angleščini, v slovenščino ga je prevedel Andrej E. Skubic.

OGORČENJE - ROMAN PRIZNANEGA AMERIŠKEGA PISATELJA PHILIPA ROTHA

Zgodba romana se prične, ko 19-letni Marcus Messner pred preveč zaskrbljenim očetom zbeži na oddaljen kolidž. Znajde se v okolju bratovščin, uspešnih športnikov, a zanimajo ga le odlične ocene in trd študij. Ko se nekega dne odpravi na zmenek z Olivio Hutton, se v njegovo življenje prikradejo številna naključja, ki zamajejo njegov ustaljeni vsakdan.

Zgodba bralca vseskozi drži v napetosti, predstavi pa mu tudi zgodovinsko ozadje, povezano s korejsko vojno, ki odmeva skozi roman kot opozorilo in slutnja, da lahko človekove najbolj vsakdanje, naključne, celo smešne odločitve na nedoumljiv način privedejo do usodnih posledic. Roman, ki ga je avtor izdal leta 2008, je prevedla Miriam Drev.

Philip Roth (1933) je eden najboljših še živečih ameriških pisateljev. Leta 2005 je postal tretji živeči ameriški pisatelj, čigar knjige so izšle v elitni književni izdaji Library of America. Za roman Ameriška pastorala je leta 1998 prejel Pulitzerjevo nagrado. Med najboljše ameriške romane po vojni literarna stroka uvršča poleg omenjenega romana še Sabbath's Theater (1995) in roman Slehernik (2006).

KNJIGI MUCKOVE BLAZNO RESNO O SEKSU IN BLAZNO RESNO POPOLNI V NOVI PREOBLEKI

Blazno resno o seksu in Blazno resno popolni sta neobičajna ponatisa Dese Muck iz serije Blazno resno. Oba imata namreč prenovljeni besedili in povsem nove ilustracije Mateja de Cecca (1979). Muckova je pred več kot 15 leti prvič objavila pet knjig priljubljene serije, tokrat pa je posodobila besedilo. V knjigi Blazno resno o seksu sproščeno in duhovito spregovori o prvih zmenkih, prvi menstruaciji, pisanju ljubezenskih pisem, seksu in zaščiti pred zanositvijo. V delu Blazno resno popolni pa mlademu bralcu pripoveduje, da so oprostite, hvala in prosim tiste čudežne besede, ki odpirajo vrata.

Desa Muck (1955) je priljubljena mladinska pisateljica, publicistka in igralka. Njen književni opus obsega predvsem dela za mladino in otroke, piše pa tudi za odrasle. Najznačilnejša so njena humorno obarvana prozna dela iz sodobnega sveta mladostnikov, kot so Pod milim nebom, Hči Lune, Lažniva Suzi, Kremplin. V njih pisateljica tematizira drugačnost, mladostniško stisko, hrepenenje in ljubezen. Za odrasle je napisala roman Panika in Peskovnik Boga Otroka. Leta 1998 je prejela večernico.

ŠEPETANJE ŠKRATOV. ČRTICE IZ ARGENTINSKIH LOGOV Z DOLENJSKIM NAVDIHOM - ČETRTA KNJIGA ZDOMSKEGA AVTORJA TONETA BRULCA

Šepetanje škratov je četrta Brulčeva knjiga. V njej se je posvetil življenju in mističnim izročilom indijancev. V 14 črticah je združil dvoje ljudskih izročil, slovensko in indijansko, ki je zaživelo v literarno enovitost. Avtor se je po upokojitvi med drugim lotil študija indijanske kulture in indijanskih jezikov aravkanščine in gvaranijščine. Pri pisanju se je vživel v dušo indijanskega človeka, v svet njegovih verovanj in običajev. S tem je podal resnično podobo nekega sveta, ki je podobno kot svet dolenjskih bajk in pravljic umrl v vihravosti modernega življenja.

Tone Brulc (1929) se je rodil v Hrušici pri Novem mestu. Po vojni se je izselil v Argentino. S pisanjem slovenske proze se je začel ukvarjati šele po upokojitvi. Objavil je več esejev, razprav, črtic in člankov. Leta 1983 je na natečaju Slovenske kulturne akcije dobil prvo nagrado za esej O vprašanju mednarodne sprave. Brulčeva proza se uvršča v socialni in psihološki realizem, ki je bil v Argentini vse od 30. let let 20. stoletja ena vodilnih literarnih struj.