Slovenija 2.11.2010 12:23

Hočevarjev film Gremo mi po svoje na velikih platnih

Ljubljana, 2. novembra - Kinematografi po Sloveniji bodo v tem tednu začeli predvajati novi slovenski mladinski film Gremo mi po svoje režiserja Mihe Hočevarja. Uradna premiera zgodbe o tabornikih, v kateri je v glavni vlogi nastopil znani slovenski igralec Jurij Zrnec, bo drevi ob 20. uri v ljubljanskem Koloseju, na rednem sporedu pa bo od četrtka dalje.

Gremo mi po svoje govori o Aleksu, ki s taborniškimi prijatelji tabori ob Soči. Starešina preresno jemlje taborništvo in vzgojo otrok in s tem povzroča številne komične zaplete. Mnogi zabavni in čustveni zapleti med zanimivimi otroškimi in odraslimi liki se odvijejo na osupljivo lepih lokacijah Triglavskega narodnega parka in stkejo himno naravi, čisti otroški duši, zdravi pameti, ljubezni, humorju, prijateljstvu in optimističnemu pogledu na življenje, film opisuje spletna stran Koloseja.

Hočevarju se je, kot je povedal za STA, že dolgo pletla ideja v glavi, da bi posnel nekaj "za še malo mlajše". Kajti njegov prvi film Jebiga je namenjen mladini po puberteti, drugi film Na planincah pubertetnikom, Gremo mi po svoje pa si je zamislil nekoliko širše, se pravi od ranega otroštva, nekje od 5., 6. leta dalje, pa vse do starosti. "Hotel sem v kino in pred ekrane zvabiti več generacij," pravi režiser.

Zamisel, da bi posnel nekaj o tabornikih, se mu je zdela privlačna že v lokacijskem smislu, ker se vse lahko dogaja v naravi, pod šotori. To je po njegovem mnenju veliko bolj zanimivo, kot če se dogaja v stanovanjih ali bifejih, kot je navada v slovenskih filmih. "Ker sem bil sam tabornik, sem imel nekaj vedenja o tem, obenem pa taka ideja ponuja fini mikrokozmos za obdelavo," je prepričan Hočevar.

Na vprašanje, ali bo film deležen večjega zanimanja v primerjavi z drugimi umetniškimi filmi, odgovarja, da je pri tem odločilnih več dejavnikov. "Nam ljudje dostikrat očitajo, da delamo filme za premalo gledalcev," pravi Hočevar. Toda prepričan je, da morajo delati filme za različne okuse, tudi zelo umetniške. Obenem pa morajo gojiti zvrsti, ki jih ljudje želijo, na primer mladinski film, ki ga primanjkuje. Zato da bodo tudi nove generacije imele svoje spomine na otroštvo prek filma, tako kot ga imajo generacije s filmi, kot so Sreča na vrvici, Ne joči peter, Poletje v školjki.

"Seveda če je mladinska tematika, potem v osnovi pomeni, da je možnost za večje število gledalcev večja, če pa je zraven še Jurij Zrnec, je pa seveda še malo večja. Upamo na visok obisk in upamo, da bo film gledalcem všeč. Kolikor smo ga doslej pokazali strokovni publiki, v Portorožu na festivalu, pa vpletenim v film, ekipi in nastopajočim in njihovim staršem pa raznim prijateljem, so vsi zelo zadovoljni ne glede na leta," je še povedal Hočevar.

Celovečerec je, kot je znano, na zadnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu dobil nagrado občinstva, Jurij Zrnec pa vesno za najboljšo glavno moško vlogo. Film bo od četrtka na rednem sporedu Kolosejev v Ljubljani, Kopru, Mariboru in Kranju, po podatkih Zveze tabornikov Slovenije pa tudi v Celju in Slovenj Gradcu.