Svet 4.11.2010 6:00

Helen Mirren soigralka Martine Gedeck v Szabovem filmu

Weimar, 4. novembra - Britanska igralka Helen Mirren, dobitnica oskarja, se veseli skupne igre z nemško kolegico Martino Gedeck v filmu Istvana Szaba "Hinter der Tür" (Za vrati). "Za igralko je čudovito delati z drugo igralko, saj pogosto delamo z moškimi kolegi," je pred začetkom snemanja v Weimarju povedala 65-letna Mirrenova.

Helen Mirren, ki je oskarja dobila pred tremi leti za naslovno vlog v Kraljici, bo z Gedeckovo v Hopfgartnu pri Weimarju snemala film, ki sloni na literaturi. Ogledala si je tudi filme, ki jih je posnela njena 49-letna soigralka, je Mirrenova povedala v ponedeljek. Gedeckova je uveljavljena nemška igralka, posnela je približno 20 filmov, bila nominirana za evropsko igralko leta. Med bolj znanimi filmi so Rossini, Bella Martha, Življenje drugih, Kompleks Baader-Meinhof in drugi.

Film temelji na romanu madžarske pisateljice Magde Szabo (1917-2007) in bo pripoved o dveh ženskah, ki si prizadevata za medsebojno naklonjenost in zaupanje v Budimpešti v 60. letih. Mirren je prevzela vlogo snažilke Emerenc, ki dela za pisateljico Magdo (Martina Gedeck). "Zame je to ena največjih in najtežjih vlog, kar sem jih imela," je povedala britanska igralka.

Spodbude nemški kinematografiji Helen Mirren ocenjuje pozitivno. Zdi se ji veličastno, piše nemška tiskovna agencija dpa, da v Nemčiji obstaja možnost pridobiti denar za kakovostne in zahtevne filme. Po navedbah producenta Sandorja Sötha proračun filma znaša šest milijonov evrov. Sofinancira ga več nemških filmskih skladov. "Hinter der Tür", nemško-madžarska koprodukcija, bo v kinih prihodnje leto.