Slovenija 2.11.2010 14:02

Stripburger na festivalu stripa Komiksfest! v Pragi

Praga, 2. novembra - Stripburger z mednarodno razstavo Pozdravi iz Striponije (Greeting from Cartoonia), ki jo bodo odprli drevi ob 18. uri, sodeluje na 5. mednarodnem festivalu stripa Komiksfest! v Pragi. Festival, ki bo potekal do 6. novembra, bo sicer ponudil razstave domačih in tujih ustvarjalcev, predstave in filme, ki temeljijo na stripu.

V času festivala bodo člani uredništva Stripburgerja in eden od avtorjev, Matej Stupica, obiskovalce z vodstvi po razstavi seznanjali tudi z drugimi dejavnostmi revije Stripburger, so sporočili iz Stripburgerja.

Razstava Pozdravi iz Striponije je bila prvič postavljena oktobra 2009 v Slovenskem etnografskem muzeju. Videli so jo že v Bologni, v Beji na Portugalskem in v Helsinkih.

Letošnji Komiksfest! bo poleg del številnih čeških stripovskih ustvarjalcev predstavil novo nemško stripovsko produkcijo. Ta je v rokah avtoric in avtorjev, kot so Anke Feuchtenberger, Henning Wagenbreth, Isabel Kreitz, Jens Harder, Line Hoven, Mawil, Reinhard Kleist, Sascha Hommer in Ulf K. Med drugim bo razstavljal še Ukrajinec Igor Braranko, francoske barve bo zastopal Emmanuel Guibert, Špance Miguel Gallardo.

Festival bo postregel tudi s premiero predstave "Pixy". Predstavo, nastalo po istoimenskem stripu Maxa Anderssona, ta je preveden tudi v slovenščino, je zrežiral František Skaly. Sicer pa bo mogoče prisluhniti tudi predavanju Joseja Alaniza o hendikepu v ameriškem superherojskem stripu in pogovoru z Lucie Lomovo o stripovskem scenariju. Poleg tega si bo mogoče ogledati projekcijo filma o Oktobriani v režiji Jana Lepšika. Naslovno junakinjo in njene dogodivščine je zasnoval češki scenarist Peter Sadecky.

Revija Stripburger je letos septembra z mednarodno razstavo Pod zemljo in nad oblaki v galeriji Vžigalica ter drugimi dogodki pod geslom Stripburgerjevih 18 svinjsko dobrih obeležila 18. obletnico obstoja.