Svet 3.11.2010 6:00

Velika razstava modernista Moholy-Nagyja v Berlinu

Berlin, 3. novembra - Martin-Gropius-Bau v Berlinu bo gostil enega najpomembnejših modernistov. To je Laszlo Moholy-Nagy (1895-1946). Razstava njegovih del bo odprta od 4. novembra do 16. januarja 2011. Umetnik, rojen na Madžarskem, je bil učitelj v Bauhausu. Njegov opus sega od slikarstva prek fotografije in filma do scenografije in industrijskega oblikovanja.

Razstava se, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, osredotoča na avtorjevo "umetnost svetlobe". Tako so naslovili tudi samo predstavitev. Med 200 razstavljenimi deli bo moč najti celo neme filme iz Berlina in številne fotograme, torej fotografske eksperimente na papirju brez kamere.

Na razstavo je v torek pripotovala tudi umetnikova hči, 77-letna Hattula Moholy-Nagy. Ob tem je poudarila, da je bilo berlinsko obdobje za njenega očeta, ki je moral v času nacizma emigrirati, zelo pomembno.

Razstava je bila pred tem postavljena v Madridu. Pred letom dni je frankfurtsko razstavišče Schirn Kunsthalle ponudilo umetnikovo retrospektivo.