Slovenija 4.11.2010 10:37

Chopinov zlati prstan za mlade pianiste Kostaričanki Mariji Danijeli Navarro.

Radovljica/Jesenice, 4. novembra - Zmagovalka 6. mednarodnega tekmovanja mladih pianistov Chopinov zlati prstan je 14-letna Kostaričanka Marija Danijela Navarro. Nagrado so ji podelili ob sklepu tekmovanja, ki je potekalo v Radovljici in na Jesenicah. Tekmovanja se je udeležilo 22 mladih pianistov. Nastopili so v dveh starostnih kategorijah, do 16 let ter od 17 do 19 let.

V ožji izbor se je uvrstilo pet pianistov v obeh kategorijah. Žirija je v prvi kategoriji bronasto plaketo namenila Tong Wangovi iz Kanade, srebrno Konstantsi I. Djulgerovi iz Bolgarije, Mariji Danijeli Navarro pa je podelila zlato plaketo. V drugi kategoriji, v kateri so nastopili pianisti, starejši od 16 let, je zlato plaketo prejela Kitajka Sijin Liang, srebrno pa Avstrijka Julia Maria Sliwa.

Nevarrova si je poleg zlate plakete in Chopinovega prstana priborila še posebno priznanje za najbolje izvedeno slovensko skladbo in posebno priznanje za najbolje izvedeno Chopinovo Mazurko. Slednjo ji je v imenu poljskega veleposlaništva v Sloveniji podelila odpravnica poslov Marzena Ewa Krajewska, so sporočili iz Ustanove Chopinov zlati prstan.

Mednarodno žirijo, ki ji je predsedoval poljski pianist in pedagog Karol Radziwonowicz, so sestavljali Sonja Pahor, Siavush Gadjijev, Alexei Kornienko in Francois Weigel.

Tekmovalci so prišli iz 15 držav. Polovica, 11 pianistov, je tekmovala v prvi kategoriji do 16 let, polovica pa jih je nastopila drugi kategoriji, od 17 do 19 let. Na prvem večeru v Radovljici so nastopili pianisti iz Bolgarije, Kanade, Kostarike, Madžarske, Poljske, Slovenije, Srbije in Uzbekistana. Na Jesenicah pa je pred mednarodno žirijo nastopilo 11 tekmovalcev iz Avstrije, Belgije, Bolgarije, Črne Gore, Francije, Hrvaške, Kitajske, Rusije, Slovenije in Srbije.

Tekmovanje, ki je potekalo med 24. in 28. oktobrom, je s koncertom odprla v Italiji delujoča pianistka Sonja Pahor. Umetnica je večer "kronala" s krstnima izvedbama dveh slovenskih skladb, ki sta letos zmagali na razpisu Ustanove Chopinov zlati prstan za obe tekmovalni kategoriji. V njeni interpretaciji sta zazvenela Valček mladega skladatelja Gašperja Jereba - delo je bilo obvezna skladba za mlade tekmovalce do 16 let - nato pa še Preludij III Anžeta Rozmana. Ta skladba je bila obvezna za starejše tekmovalce. Za obe deli je značilno, da sodobno zvenita v duhu Chopinove glasbene govorice, kar pričata tudi oba naslova, je zapisal muzikolog Franc Križnar.

Zadnji dan tekmovanja, 27. oktobra, je v Radovljici nastopil priznani poljski pianist in dolgoletni predsednik žirij za Chopinov zlati prstan Karol Radziwonowicz. V Radovljici je obveznemu Chopinu dodal še glasbo Chopinovega naslednika Ignaca Jana Paderewskega.