Svet 4.11.2010 5:00

Predstavljena knjiga "Nisam zavijao s vukovima" Tomislava Jakića

Zagreb, 4. novembra - Dolgo novinar Tomislav Jakić, nazadnje pa svetovalec za zunanjo politiko hrvaškega predsednika Stjepana Mesića, je v knjigi "Nisam zavijao s vukovima - sjećanja otrgnuta zaboravu" (Nisem tulil z volkovi - spomini, iztrgani pozabi), ki ni "niti memoarska niti avtobiografska", podal "podobo časa" druge polovice 20. in prvega desetletja 21. stoletja.

Urednik knjige Vilko Težak je na predstavitvi v torek zvečer v prepolnem Novinarskem domu v Zagrebu knjigo označil za "iskreno in pošteno", za subjektivni dokument o času ter "sago o novinarju in novinarskem poklicu". Jakića je pohvalil, da v knjigi ni obračunal s tistimi, ki mu niso pomagali oziroma so mu obrnili hrbet.

V prvem delu knjige avtor prikazuje zagrebško meščanstvo, novinarske začetke na radiu in televiziji, komplikacije, ker ni hotel v partijo, ter probleme z udbo. Drugi del knjige popisuje obdobje, ko je bil avtor svetovalec bivšega hrvaškega predsednika. Jakić je, kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, dejal, da v knjigi ne popisuje svojega življenja, temveč piše o tem, kako je njegovo življenje "sredstvo, da doseže avtentičnost".

Z njo je želel doseči ravnotežje enostranskosti, lažem in posploševanju. "Želim vzpostaviti ravnotežje med stranjo, ki nam jo vztrajno vsiljujejo, in drugo, ki molči," je poudaril. Med drugim piše o procesu sprejemanja odločitev v Mesićevem uradu in razkriva podrobnosti, povezane z obiskom tedanjega ameriškega predsednika Georgea Busha na Hrvaškem. Šlo je za "tiho vojno" med Mesićem in tedanjim premierom Ivom Sanaderjem okoli tega, čigav bo show, je povedal Jakić.

Mesić pa je dejal, da je to "čas volkov, pa tudi hijen" in da je Jakić prihajal v stike z enimi in drugimi. Niti s "hijenami" ni "zavijal", ker so se mu "gabili". Svetovalce da je izbiral po kriterijih strokovnosti. Mimogrede je ocenil, da so pred Hrvaško velika vprašanja, predvsem sodelovanje v regiji, saj je "arhitektura našega prostora zaključena".

Jakić je bil Mesićev svetovalec od začetka leta 2001 do sredine leta 2003 ter od marca leta 2005 do februarja leta 2010. Knjigo (536 strani) je objavila zagrebška založba Plejada.