Slovenija 3.11.2010 14:48

Pri založbi Miš od Grdavšev do Guantanama

Ljubljana, 3. novembra - Pri založbi Miš je izšel prozni prvenec Gaje Kos z naslovom Grdavši, pesniška zbirka Ksenije Šoster Olmer Nogavičke za ptičke in roman Janje Vidmar Kebarie. Urednica Irena Miš Svoljšak je na novinarski konferenci predstavila še prevodni deli: roman Klofuta Cristosa Tsiolkasa in Fant in Guantanama Anne Perera.

Ljubljana. Pri založbi Miš je izšla knjiga Anne Perera Fant iz Guantanama. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Miš je izšla knjiga Anne Perera Fant iz Guantanama.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi Miš je izšla knjiga Ksenije Šoster Olmer Nogavičke za ptičke. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Miš je izšla knjiga Ksenije Šoster Olmer Nogavičke za ptičke.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi Miš je izšla knjiga Janje Vidmar Kebarice. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Miš je izšla knjiga Janje Vidmar Kebarice.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi Miš je izšla knjiga Christosa Tsilkasa Klofuta. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Miš je izšla knjiga Christosa Tsilkasa Klofuta.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi Miš je izšla knjiga Gaje Kos Grdavši. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Miš je izšla knjiga Gaje Kos Grdavši.
Foto: STA

Gaja Kos je doslej delovala kot literarna kritičarka in urednica. Knjigo Grdavši sestavlja pet zgodbic o trebušastih, kosmatih, krempljastih grdavših z grdimi navadami, ki pa so ravno zaradi teh lastnosti po besedah urednice Miš Svoljšakove simpatični. Knjigo z duhovitimi domislicami priporoča otrokom v starosti okoli deset let.

Kosova, letošnja dobitnica Stritarjeve nagrade za literarno kritiko, ni imela posebnih pisateljskih ambicij. Kot je povedala, so se ji Grdavši prikazali ter ji niso dali miru vse do objave. Protagoniste zgodb je označila za "grdkane". Beseda izhaja iz besede "luštkani" in opisa grdi, je pojasnila. Zgodbice je ilustriral Zvonko Čoh.

V novi pesniški zbirki v ZDA živeče slovenske pesnice Ksenije Šoster Olmer Nogavičke za ptičke so zbrane tako pesmi, ki so nastale nedavno, kot tiste, ki so že doživele revialne objave. Tematski razpon avtoričine otroške poezije, ki po mnenju urednice vselej zajema iz otroškega doživljajskega sveta, sega od upesnjevanja družinskega življenja do sveta iger.

V pesmih se avtorica subtilno loteva tudi težjih problematik, kot je ločitev. Pesmi nadgrajujejo ilustracije Ane Zavadlav, k zbirki pa je priložena tudi spremna beseda Igorja Sakside z napotki za starše. Pesnica bo v sodelovanju z založbo Miš 300 izvodov zbirke podarila osnovnim šolam.

Tokratni mladinski roman Janje Vidmar ponuja zgodbo romske deklice z imenom Kebarie, ki je zelo navezana na svojega očeta. Nekega dne oče izgine in deklica se odloči, da ga poišče. Ob tem odkriva skrivnosti in se sooča z različnimi težavami. V zgodbi, polni pripetljajev in utripa iz šolskih klopi in romskega naselja, si Vidmarjeva zastavlja tudi kompleksna vprašanja o identiteti, odnosih, diskriminaciji. Za vinjetne ilustracije ob vsakem poglavju je poskrbel Damijan Stepančič.

Klofuta je četrti roman avstralskega pisatelja Cristosa Tsiolkasa, ki je avstralske bralce zaradi kritičnega in provokativnega pogleda na permisivno vzgojo in družinsko življenje v sodobnem svetu razdelil na dva pola. Ključni dogodek v romanu, ki obrne na glavo življenje tri generacije, je klofuta, ki jo otroku prisoli moški, ki ni njegov oče, je povedala urednica. Delo je prevedla Tamara Bosnič.

Roman Anne Perera prinaša zgodbo o razvpitem ameriškem zaporu Guantanamo, v katerem so bili zaprti tudi mladostniki. Zgodba 15-letnega Khalida je izmišljena, a temelji na resničnih dejstvih. Khalida, običajnega najstnika, ki živi v Angliji, na počitnicah v Karačiju ugrabijo in ga označijo kot terorista. Po dvoletnem telesnem in psihičnem mučenju se strt vrne v Anglijo, kjer življenje ne more biti več isto, in to le zaradi "napake v sistemu".