Svet 5.11.2010 5:00

Več kot 100 britanskim umetniškim skupinam grozi ukinitev

London, 5. novembra - Britanske oblasti opozarjajo, da utegne več kot 100 umetniških organizacij ostati brez državnega denarja. Razlog je vladno varčevanje, ki je posledica ogromnega proračunskega primanjkljaja države.

Neprofitni Angleški svet za umetnosti (Arts Council of England) mora zaradi zategovanja pasu do leta 2015 za 15 odstotkov zmanjšati sredstva, ki jih namenja za likovno umetnost, glasbo, gledališče, ples in literaturo.

S sveta so sporočili, da bo moralo vseh 850 umetniških skupin, kolikor jih financirajo, ponovno zaprositi za sredstva, pri čemer pričakujejo, da jih bo "več kot 100" ostalo brez denarja.

Omenjeni svet vsako leto porabi več sto milijonov funtov (oziroma evrov). V četrtkovem sporočilu so poudarili, da ne bodo "na tenko" odrezali od vseh uporabnikov enako, temveč želijo ohraniti manj, pa zato močnejše umetniške skupine.

Britanska vlada namerava, kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, v prihodnjih štirih letih javne izdatke porezati v višini 81 milijard funtov oziroma približno 91 milijard evrov.