Svet 7.11.2010 5:30

Zaradi stavke 12. novembra zaprti mnogi muzeji in znamenitosti v Italiji

Rim, 7. novembra - Mnogi italijanski muzeji in znamenitosti bodo zaradi stavke osebja 12. novembra zaprli vrata. To velja na primer za Doževo palačo v Benetkah in rimsko umetniško galerijo Maxxi. Stavko pod motom Zaprta vrata so napovedali v četrtek, uperjena je proti vladnim ukrepom za zategovanje pasu v kulturi.

Stavki se bodo priključili muzeji, knjižnice, gledališča, zgodovinski parki in arheološka najdišča, ki jih turisti najbolj oblegajo, v Firencah, Genovi, Rimu in Benetkah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Umetnost je najdonosnejša veja v Italiji, zato z zniževanjem sredstev za kulturo vlada tvega, da bo deželo oropala prihodnosti," je na novinarski konferenci povedal Andrea Ranieri iz državnega združenja italijanskih občin, ki stavko tudi organizira.

Protestniki opozarjajo, da bo vlada v treh letih sredstva v kulturi znižala za skupaj 280 milijonov evrov, od tega vsako leto za 58 milijonov evrov zgolj na resornem ministrstvu.

"Vlada na umetnost gleda kot na češnjo na torti. Če jo odstraniš, še vedno lahko poješ torto. Res pa je, da je umetnost torta sama," je menil Marco Magnifico, podpredsednik italijanskega nevladnega okoljskega sklada FAI. "To je res neprijetno za Italijo. Prav napeto je," je dodal.