Slovenija 4.11.2010 15:49

Dnevi bralnih uprizoritev kot pomoč mladim dramatikom

Ljubljana, 4. novembra - Društvo Integrali v petek in soboto v Kulturnici na Židovski pripravlja Dneve bralnih uprizoritev. Prva se bo v petek ob 16. uri predstavila dramatičarka Simona Semenič, njeno delo z zelo dolgim naslovom je režiral Jaka Andrej Vojevec. S prireditvijo želijo v društvu mladim dramatikom pomagati pri piljenju tekstov za natečaj za Grumovo nagrado.

Dnevi bralnih uprizoritev, ki so pilotski projekt društva, ponazarjajo prvo javno postajo dramskega teksta na njegovi poti do odra, knjige ali natečaja za Grumovo nagrado. V društvu Integrali so se odločili, da bodo mladim dramatikom ponudili možnost nadgraditve njihovih dramskih del s pomočjo bralne uprizoritve in pogovora o drami z različnimi gledališko profiliranimi sogovorniki.

Dneve prirejajo v začetku novembra ter tako avtorjem ponudijo še zadnjo možnost preverjanja in popravljanja besedila, preden ga pošljejo na natečaj, je na današnji novinarski povedala članica umetniškega sveta društva Zalka Grabnar Kogoj.

Besedilo Simone Semenič z naslovom "gostije ali zgodbe o nekem slastnem truplu ali kako so se roman abramovič, lik janša, 24-letna julia kristeva, simona semenič in inicialki z.i. znašli v oblačku tobačnega dima" bosta brala Vesna Vončina in Miha Rodman. V petek ob 18. uri bo sledila bralna uprizoritev besedila Tamare Matevc Zlati šus v režiji Marka Čeha, brala bo Ana Hribar. Dve uri kasneje pa bo mogoče prisluhniti še besedilu Andreja Makuca Slike iz narave v režiji Simone Hamer in interpretaciji Suzane Grau, Nine Valič, Blaža Šefa in Jureta Lajovica.

V soboto bo ob 16. uri na vrsti besedilo Jane Kolarič Triptih Dve sestri v režiji Milana Goloba, brala bo Maruša Majer. Peter Rezman se bo občinstvu ob 18. uri predstavil z besedilom Na srečo konec, ki ga je režiral Primož Ekart, brali bodo Marijana Brecelj, Kristijan Muck in Jernej Gašperin. Zalka Grabnar Kogoj je napisala besedilo Okno, režijo je prevzela Eva Nina Lampič. Pri zadnji uprizoritvi bo sodelovalo največ bralcev: Maja Boh, Tomaž Gubenšek, Uroš Potočnik, Rok Matek, Asja Kahrimanović, Vesna Vončina in Nina Ivanišin.

Kulturno društvo Integrali je bilo ustanovljeno leta 2006. Deluje na področju gledaliških umetnosti s poudarkom na sočasni dramatiki. Kot je poudarila umetniška vodja društva Simona Hamer, se društvo skozi različne delavnice in ad hoc projekte usmerja predvsem v raziskovanje in preizkušanje in ne v klasično umetniško-produkcijsko smer. V društvu želijo med drugim razbiti zastarelo percepcijo dramskega besedila, afirmirati nekonvencionalne dramske tekste, vključevati pisce v proces nastajanja predstave ter vzpodbujati interakcijo različnih umetnikov.