Svet 8.11.2010 5:00

Britanska vlada zaustavila izvoz Turnerjeve slike

London, 8. novembra - Britanska vlada je začasno zaustavila izvoz slike J.M.W. Turnerja, ki jo je ameriški Muzej J. Paul Getty iz Los Angelesa julija letos kupil na dražbi pri Sotheby's za 29,7 milijona funtov oziroma 35,7 milijona evrov. To je bila dotlej najvišja cena za katero od Turnerjevih slik.

Britanski minister za kulturo Ed Vaizey je povedal, da je izvoz slike "Modern Rome - Campo Vaccino", ki predstavlja panoramo Rima in datira v leto 1839, zaustavil do februarja, da bi se medtem našel denar za odkup in bi slika ostala doma v veliki Britaniji. Moratorij je po poročanju nemške tiskovne agencija dpa moč podaljšati do avgusta 2011, če se bo v vmesnem času potrdila "resna namera" za kaj takega.

Vlada razpolaga s pristojnostmi, da odloži izvoz tistih umetnin, ki veljajo za nacionalni zaklad. Vladni svetovalci so prepričani, da je Turner tako tesno povezan z britansko zgodovino in narodovo bitjo, da bi odtujitev njegovega dela pomenila pravo nesrečo.

Če kdo potrebuje potrdilo o Turnerjevi veličini, je to prav pričujoča slika, je zadevo komentiral Richard Inglewood, predsedujoči odboru, ki nadzira izvoz umetnin v državnem interesu. "Država ima velik del umetnikovega opusa, vendar so redka dela tako visoko kvalitetna in tako dobro ohranjena," je dejal Inglewood.

Gettyjev muzej ima v svoji zbirki že tri Turnerje, ob nakupu slike modernega Rima pa se je veselil, da je pridobil "eno najpomembnejših del v svoji zgodovini".